Överblick: Nu börjar striden inom C och makten skiftar i landets regioner

Kampen om Centerpartiets framtida inriktning inleds. Partiet Nyans hävdar valfusk. EU-parlamentet menar att Ungern inte längre kan ses som en fullvärdig demokrati och makten skiftar i landets regioner. 

Spekulationerna om vem som tar över som partiledare efter Annie Lööf (C) har inletts. 
Spekulationerna om vem som tar över som partiledare efter Annie Lööf (C) har inletts. Foto: Anders Wiklund / TT
Louise Carlsson-Örning

Efter Centerpartiets stora tapp i valet och Annie Lööfs besked under gårdagen om att hon lämnar som partiledare inleds nu kampen om partiets framtida inriktning och vem som ska ta över ledarskapet. 

”Socialliberalerna” som vill samarbeta vänsterut med Socialdemokraterna, ”Centerbönderna” som vill prioritera att vinna tillbaka landsbygden och ”Nyliberalerna” som vill samarbeta högerut är de strömningar som står emot varandra enligt källor i partiet som Svd talat med. 

Rickard Nordin, Elisabeth Thand Ringqvist, Anna-Karin Hatt och Daniel Bäckström är några av namnen som tippas ta över stafettpinnen efter Annie Lööf. En av favoriterna, Emil Källström, säger dock att han inte är en kandidat till posten. 

– Det är så enkelt att jag tillträdde som vd på ett grönt kemibolag för några veckor sen. Läget är inte rätt, säger Emil Källström till DN.

Maktskifte i regionerna

Efter växande vårdköer och pandemi vill väljare runt om i landet se förändring. Det tyder valresultaten i regionvalen på där sittande styren på flera håll får minskat förtroende. 

Region Norrbotten är ett tydligt exempel. Där fick sjukvårdspartiet i förra valet mer än en tredjedel av rösterna och tog över makten från Socialdemokraterna som styrt sedan 1939. Men i årets val tappar de stort till Socialdemokraterna som återtar styret, rapporterar DN

EU-parlamentet: Ungern ingen demokrati

Europaparlamentet antog under torsdagen en rapport som konstaterar att Ungern inte längre kan ses som en fullvärdig demokrati. Parlamentet anser att utvecklingen i landet gjort att Ungern i dag snarare bör ses som en ”parlamentarisk autokrati”. 

Parlamentet tycker att EU bör hålla tillbaka sina stöd tills dess att landet följer EUs rekomendationer och domstolsbeslut. 

Samtliga svenska partier utom SD ställer sig bakom rapporten, rapporterar Aftonblandet. Vilket fått EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) att reagera starkt. 

– Jag blir inte förvånad, men fortfarande förbannad över att Sverigedemokraterna inte klarar av att kritisera de uppenbara problem med rättsstaten som deras högerpopulistiska vän Viktor Orbán skapat, säger hon till Aftonbladet. 

Nyans hävdar valfusk

Partiet Nyans ser ut att kunna få tillräckligt med röster för att få kommunfullmäktigeplatser i Landskrona och i Botkyrka. Det säger statsvetaren Sofie Blombäck till DN.

Mikail Yüksel, partiledare för Nyans menar att partiet är starkt motarbetat och utsatt för valfusk. 

– På valkanslierna har man inte velat ta emot valsedlar från oss, säger Mikail Yüksel till Expressen.

Han preciserar dock inte vilka valkanslier det gäller. 

Yüksel som har stått högst upp på partieras listor överväger nu att retroaktiv skriva in sig i Botkyrka kommun för att ta plats in kommunfullmäktige där. 

– Jag har inte bestämt mig än, säger han till Expressen. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024