Överblick: Ny ändringsbudget och Österrike på gång med vaccintvång

Regeringen satsar 18 miljarder på pandemiåtgärder. I Österrike väntas parlamentet besluta om att införa obligatorisk vaccinering. Flera myndigheter förbereder för att förhindra desinformation i samband med valet. Läs Altingets överblick.

Österrikes förbundskansler Karl Nehammer presenterade lagförslaget om vaccinationstvång vid en presskonferens i Wien på söndagen.
Österrikes förbundskansler Karl Nehammer presenterade lagförslaget om vaccinationstvång vid en presskonferens i Wien på söndagen.Foto: Michael Gruber/AP/TT
Johan Manell

Regeringen satsar 18 miljarder på pandemiåtgärder i en extra ändringsbudget. 5,7 av dessa miljarder går till regionerna för att hantera vaccinationer, testning och smittspårning.

140 miljoner kronor tillförs länsstyrelser och kommuner för att utöva tillsyn av serveringslagen. Kultur och idrott får 100 miljoner kronor i extra stöd och E-hälsomyndigheten får 190 miljoner kronor för hantering av vaccinationsbevis.

Budgeten innehåller också bland annat ett förlängt omsättningsstöd, ersättning för karensavdrag till egenföretagare och slopat fribelopp för studenter.

– Pandemin är inte över och regeringen har vidtagit historiskt omfattande krisåtgärder och det fortsätter vi att göra för att minska smittspridningen, säkra välfärden och lindra konsekvenserna för människor och företag säger finansminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Vaccintvång på gång

Österrike går vidare med ett förslag om vaccintvång för alla över 18 år. Parlamentet ska ta ställning till förslaget på torsdag. Men det väntas bli en formsak då regeringen har majoritet i båda kamrar. Dessutom är flera oppositionspartier också positiva.

Lagen är tänkt att träda i kraft i februari och från mitten av mars ska människor som avstår vaccin kunna bötfällas med mellan 6 000–36 000 kronor. De enda som undantas från kravet är gravida, de som har haft covid de senaste sex månaderna och de som inte kan ta vaccinet av medicinska skäl, skriver Kronen Zeitung.

När idén presenterades i höstas ledde det till omfattande protester. Men regeringen menar inte att det är diskriminerande.

– Det här är ingen kamp mellan vaccinerade och ovaccinerade. Det är inte en slags avsiktlig diskriminering. Det handlar bara om det vetenskapsmännen säger, nämligen att vaccinering är det bästa skyddet, sade Österrikes förbundskansler Karl Nehammer på en pressträff.

Myndigheter mot desinformation

Inför valet i höst rustar myndigheter mot valpåverkan, rapporterar SVT.

Målet är att förhindra felaktiga rykten om valfusk.

– Det svenska valet är robust, manuellt och decentraliserat. Det är svårt att påverka valresultatet. Däremot så ser vi att det finns aktörer som vill och har kapacitet att påverka förtroendet för valresultatet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, till SVT.

I arbetet deltar också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och den nyinrättade Myndigheten för psykologiskt försvar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024