Överblick: Ny terrorlag ska skjuta bredare och andelen timanställda i äldreomsorgen ökar

Förundersökningen mot Tomas Eneroth (S) läggs ner. Andelen timanställda i äldreomsorgen ökar i kommuner. Ny terrorlag föreslås. Kinesiska staten kontrollerar Göteborgsbolag. Utredningen om gårdsförsäljning föreslår fasta volymgränser.

Foto: Marko Säävälä/TT
Josefin Lingström

Förundersökningen om sexuellt ofredande som inleddes mot infrastrukturminister Tomas Eneroth av Särskilda åklagarkammaren, läggs ner. Förundersökningen inleddes i slutet av november efter att ministern misstänktes för att ha tagit en kvinna på rumpan under Socialdemokraternas kongress i Göteborg, skriver Aftonbladet.

Förnekat kopplingar till Kina

Nu avslöjar GP att kinesiska staten är storägare i ett av Geelys företag. Regimen kontrollerar 22 procent av China-Euro Vehicle Technology (Cevt) som har verksamhet i Göteborg och är Geelys största verksamhet i Sverige efter Volvo cars.

Samtidigt har Volvo cars vd Håkan Samuelsson, som tidigare förnekat kopplingar till kinesiska staten, suttit i styrelsen för Cevt. När GP ställer frågor om kopplingarna till kinesiska regimen till Samuelsson, svarar han:

– Jaha, vi måste titta på den frågan.

Ny terrorlag på gång

Under morgonen höll justitieminister Morgan Johansson en pressträff om ett förslag på ny terroristlagstiftning som nu lämnas till Lagrådet. I det nya förslaget ska alla uppsåtliga brott och försök till brott kunna vara terroristbrott, skriver DN.

– Om du till exempel begår ett allvarligt våldsbrott mot en asylanläggning i syfte att skada migranter och asylsökande, eller mot hbtq-personer eller kvinnor, så ska det vara klart och tydligt att det också kan vara ett terroristbrott, säger Johansson.

Spritförsäljning utanför systemet

I samband med att Gårdförsäljningsutredningen nu redovisas skriver utredaren Elisabeth Nilsson på DN debatt. Hon anser att försäljning hos mindre tillverkare är förenligt med Systembolaget och EU-lagstiftning. Genom att försäljningen kan kopplas till turismnäringen, kan diskrimineringen gentemot utländska tillverkare vara tillåten.

Utredningen föreslår att kommunen ska ansvara för att ge tillstånd för försäljningen. Köp får bara ske i samband med studiebesök eller föreläsning som har anknytning till alkoholdrycken. De maximala försäljningsvolymerna föreslås vara 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter andra jästa drycker och 3 liter starköl till varje enskild person och besök.

Fler timanställda i omsorgen

Enligt coronakommissionen var den höga andelen timanställda inom äldreomsorgen bidragande till en ökad risk för smittspridning under pandemin. Kommissionens slutsats var att arbetsgivarna måste kraftigt minska andelen timanställda.

Men en granskning från SVT visar att flera kommuner i stället har ökat andelen timanställda inom äldreomsorgen. Statistik visar att andelen timmar som utförts av timanställd personal ökat i 22 av de 50 största kommunerna i landet. Där finns kommuner som Mölndal, Skellefteå och Lidingö.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024