Överblick: Nya förslag på restriktioner och toppmöte i Stockholm

Strängare restriktioner kan införas. 57 länder i toppmöte i Stockholm. Magdalena Andersson vinner SCB:s opinionsundersökning. EU-kommissionens ordförande öppnar för vaccinationskrav.

Utrikesminister Ann Linde (S) med USA:s motsvarighet Antony Blinken.
Utrikesminister Ann Linde (S) med USA:s motsvarighet Antony Blinken.Foto: Erik Simander/TT
Axel Hyttnäs Telin

Nya restriktioner kan komma att införas om smittspridningen håller i sig. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på en pressträff.

– Vi står inför en oviss vinter. Under hösten så har smittspridningen ökat i Europa. Även i Sverige ser vi att smittspridningen ökar, om än på väsentligt lägre nivåer än vad vi tidigare sett under pandemin, säger Lena Hallengren vid pressträffen.

Kan införas nästa vecka

Folkhälsomyndighetens förslag på åtgärder kan införas redan nästa vecka.

Det handlar om att hålla avstånd och undvika trängsel, välja andra färdmedel än kollektivtrafik och använda munskydd i kollektivtrafiken om det är trångt. Återigen kan arbetsgivare komma att behöva möjliggöra för anställda att arbeta hemifrån.

Spänt mellan Ryssland och USA

Utrikesministrar och representanter från 57 länder är i Stockholm för ett toppmöte inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Under onsdagskvällen deltog de ryska och amerikanska utrikesministrarna Sergej Lavrov och Antony Blinken i en informell middag.

– Stämningen var både allvarlig och intensiv, det blev ganska många meningsutbyten mellan Blinken och Lavrov, framför allt om Ukraina och man kritiserade varandra, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S), som också är ordförande i OSSE, i SVT:s Morgonstudion.

Under OSSE-mötet kommer Lavrov och Blinken ses igen i ett bilateralt möte.

Diskussion om vaccinationskrav i EU

Vaccinationskrav i hela EU. Det öppnar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för, skriver bland andra Dagens Nyheter.

– Vi borde kanske överväga att införa obligatorisk vaccination inom EU, sade von der Leyen under onsdagseftermiddagen.

Hur det europeiska kravet ska se ut är inte bestämt. Ett förslag är att ovaccinerade ska kunna straffas med böter på upp till 72 000 kronor. Kravet föreslås gälla från och med februari.

Andersson vinnare i SCB-undersökning

Statsminister Magdalena Andersson får behålla makten om det vore val i dag, visar en ny opinionsundersökning från Statistiska centralbyrån (SCB). Socialdemokraterna får 29,1 procent och ökar med 0,8 procentenheter.

S, C, MP och V får tillsammans 50,6 procent. Moderatledaren Ulf Kristerssons tänkta underlag med SD, KD och L får 48,4 procent i mätningen.

Både MP och L hamnar under riksdagsspärren, på 3,9 respektive 2,5 procent. Även KD lever farligt på 4,6 procent.

Om endast kvinnor fick rösta skulle S bli störst med 33,7 procent. SD lockar 25,6 procent av männen och är därmed störst hos män.

SCB:s opinionsundersökning

S: 29,1 (+0,9 procentenheter sedan maj 2021)
M: 22,7 (+0,3)
SD: 18,6 (-0,3)
V: 9,2 (+0,3)
C: 8,4 (-1,1)
KD: 4,6 (+0,1)
MP: 3,9 (+0,1)
L: 2,5 (ingen förändring)


Källa: Statistiska centralbyrån


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024