Överblick: Nya kra(v) för att släppa fram Andersson och strippklubb får coronastöd

Vänsterpartiet vill förhandla för att släppa fram ny statsminister. Mejl om vapenexport mörkades. Ny direktör presenteras. Socialdemokraternas kongress inleds och fajt om finanserna väntas. Strippklubb får coronastöd.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Josefin Lingström

I dag inleds Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Det ska tas en rad beslut om partiets politik framåt. Men det pyr också ett missnöje över partiets finanspolitik. Distrikten Stockholm, Skåne och Göteborg föreslår att en investeringsbudget ska inrättas vid sidan om den vanliga statsbudgeten.

– Jag tycker att klimatkrisens uppenbara närvaro förändrar allting. Omställningen kommer att ske, jobb kommer att försvinna. Vårt parti måste visa människor att det finns en plan. Vågar vi inte ändra ramverket kommer vi behöva ställa gröna industrisatsningar och investeringar i infrastruktur mot att ha en välfärd som fungerar, säger Sofie Eriksson, del av S-gruppen Reformisternas styrelse, till Svd.

V-krav för att släppa fram statsminister

Magdalena Andersson (S) väntas väljas till ny statsminister efter att hon nu väljs till partiordförande. Men Vänsterpartiet kräver nu förhandlingar för att de ska släppa fram Andersson till statsministerposten. Exakt vad som ska förhandlas vill V inte gå in på.

– Hon ska höra av sig till oss, vi får sätta oss i förhandlingar och diskutera vad som behövs för att vi ska kunna rösta gult till en ny statsminister, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i P1 Morgon.

Myndighet mörkade mejl

Den tidigare socialdemokratiska statssekreteraren Dan Ohlsson som i dag är rådgivare på Försvarets materielverk (FMV), har mörkat mejl om vapenexporter. Det kan Aftonbladet avslöja efter att Ohlsson raderat mejlkonversationer mellan honom och tjänstemän vid regeringen, Försvarsmakten och vapentillverkaren Saab.

Enligt uppgifter ska mejlen röra sig om export av Jas Gripen till Filippinerna. En känslig process då Filippinerna bland annat befinner sig i en väpnad konflikt. Nu uppmanar flera till att detta granskas av Justitieombudsmannen (JO).

Ny chef presenteras

Vid lunch i dag kommer finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) hålla en pressträff. Där kommer hon presentera en ny riksgäldsdirektör och chef för Riksgäldskontoret.

Strippklubb får miljoner i stöd

Ett bolag som driver strippklubben Club Kino i centrala Stockholm har fått ta del av det statliga korttidsstödet som delats ut av Tillväxtverket under pandemin. Sammanlagt har bolaget fått 4,8 miljoner kronor i stöd. Bidraget gäller ett 40-tal anställda, både serveringsstöd och artister.

– Vi har inget lagligt stöd att särskilja på vilken typ av verksamhet som ett företag bedriver. Det är en fråga som lagstiftaren måste beakta om man vill göra den typen av distinktioner när sådana här typer av stöd kommer på plats, säger Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket, till DN.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024