Överblick: Nytt kulturstöd och S-minister KU-anmäls

Amanda Lind (MP) presenterar ett nytt miljardstöd till kultursektorn. Vänsterpartiet KU-anmäler socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Sex av tio av de anställda på LSS-boenden för barn och unga saknar rekommenderad utbildning.

Foto: Jessica Gow/TT
Rebecka Prahl

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) presenterar ett nytt miljardstöd till kultursektorn, skriver bland andra Dagens Nyheter.

– Varenda människa som lämnar kultursektorn är en förlust. Den kompetens som försvinner skapar ett ekande tomrum som vi ännu inte förstått vidden av, säger Amanda Lind under presskonferensen.

Förslaget innebär att 1,3 miljarder kronor ska tillföras som kris- och stimulansstöd. 125 miljoner kronor ska gå till statliga kulturinstitutioner. Även ett evenemangsstöd om 3 miljarder kronor föreslås, där staten ska stå för en del av kostnaderna för evenemang som inte kan genomföras på grund av pandemin.

Beskedet kommer i samband med att Stefan Löfven (S) under onsdagen meddelade att rådande restriktioner, med åttapersonersgränsen, ska ligga kvar till maj månad.  

– Läget är allvarligt och vi vill be om en rejäl kraftansträngning. Kommuner och regioner uppmanas att hålla verksamheter som inte är nödvändiga stängda fram till 18 april, sade statsministern vid onsdagens presskonferens. 

Shekarabi KU-anmäls

Vänsterpartiet anmäler socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till konstitutionsutskottet för regeringens bristande styrning av Försäkringskassan, skriver TT

Vänsterpartiet är kritiska till att personer som ett resultat av styrningen har blivit utförsäkrade och förlorat sin sjukpenning. Partiet anser också att det går emot de lättnader som infördes vid en lagändring i mars. 

– Så länge de dubbla budskapen finns så kommer människor att drabbas, säger Ida Gabrielsson, talesperson i socialförsäkringsfrågor för Vänsterpartiet.

Socialtjänsten vill höja utbildningsnivån

Socialtjänsten vill höja utbildningsnivån för anställda på LSS-boenden. Detta efter en kartläggning som visar att endast 38 procent av de som arbetar på LSS-boenden för barn och unga har grundutbildning i vård och omsorg som motsvarar en utbildning på gymnasie- eller komvux-nivå, rapporterar Sveriges Radio.

I sina allmänna råd rekommenderar Socialtjänsten att anställda ska ha kompetens motsvarande någon av dessa utbildningarna.

Bland dem som arbetar på LSS-boenden för vuxna är motsvarande siffra 64 procent.

Folkhälsomyndighetens presskonferens

Under torsdagseftermiddagen klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam digital pressträff om covid-19. Altinget sänder den live här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024