Överblick: Partiledarna möts i eftermiddag och Danmark släpper alla restriktioner

Utrikesminister Ann Linde är hoppfull om samtal mellan Ryssland och Ukarina, men ”det kan fortfarande gå helt åt helvete”. Partiledarmöte om säkerhetspolitiska läget. Elprisstödet gynnar Norrland. Danmark slopar restriktioner.

I eftermiddag kommer statsminister Magdalena Andersson träffa alla partiledare för att diskutera det säkerhetspolitiska läget.
I eftermiddag kommer statsminister Magdalena Andersson träffa alla partiledare för att diskutera det säkerhetspolitiska läget.Foto: Anders Wiklund/TT
Josefin Lingström

I dag möts ryska och ukrainska företrädare för samtal i Paris för att försöka minska spänningarna mellan länderna. Utrikesminister Ann Linde hoppas att det ska leda till att de diplomatiska samtalen hålls vid liv och kan leda en väg ut ur krisen som uppstått mellan länderna.

– Jag hoppas att man från Rysslands håll inte säger att man inte vill gå den diplomatiska vägen. Jag är inte optimistisk på något vis, vi har en diplomatisk offensiv just nu, men det kan fortfarande gå helt åt helvete, säger Linde i SVT Morgonstudion.

Partiledarna möts

I eftermiddag kommer statsminister Magdalena Andersson att träffa riksdagens partiledare för att diskutera det säkerhetspolitiska läget. Det gäller Rysslands aggressioner mot Ukraina samt kravet på begränsningar av Nato, uppger SR. Det blir det andra mötet på två veckor.

Snett stöd

Elprisstödet som föreslås hjälpa hushållen med de kraftigt ökade elräkningarna riskerar att slå snett. Det visar en granskning som riksdagens utredningstjänst gjort på uppdrag av Liberalerna, skriver Sydsvenskan.

Enligt granskningen kommer 34 procent av stödberättigade hushåll i Norrland få mer elprisstöd än vad själva merkostnaderna för elpriserna inneburit. För Sydsverige är samma siffra 6 procent.

– Beräkningarna illustrerar tydligt att regeringens elbidrag inte tar hänsyn till elprisområdena och att drabbade hushåll i södra Sverige inte kompenseras för de högre elkostnaderna, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.

Danmark släpper restriktioner

Alla restriktioner i landet kommer att plockas bort den 1 februari, förutom att inresande ovaccinerade till Danmark fortsatt måste testa sig. Covid-19 kommer inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom efter 1 februari, skriver Omni.

Beslutet grundar sig i råd från landets epidemikommission. Detta efter att den höga omikronsmittan inte avspeglat sig i antalet sjukhusinläggningar.

Coronaåtgärder

Socialminister Lena Hallengren kommer klockan 13 i dag hålla en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens gd Karin Tegmark Wisell. Pressträffen gäller åtgärder kopplade till coronapandemin. Se den här


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024