Överblick: Personal flyr S-kansli och M pressar regeringen att slopa elskatt

Dålig arbetsmiljö på S-kansli. Allt fler flickor begår ungdomsrån. M vill slopa elskatten under vintern och krokar arm med KD och SD. Landets största regemente lider av tystnadskultur.

Foto: Anders Wiklund/TT
Josefin Lingström

Brottsförebyggande rådet (Brå) släpper i dag en kartläggning över ungdomsrån i Sverige. Fler unga har utsatts för rån de senaste åren och de flesta sker i storstäder eller storstadsnära kommuner. De misstänkta är framför allt pojkar mellan 15 och 17 år, som har utländsk bakgrund och som bor i socioekonomiskt utsatta områden. Men senaste åren har också flickor ökat bland de misstänkta.

– Jag hoppas att forskningen kan titta vidare på de här misshandelsbrotten och synliggöra flickor i dessa. För vi ser att de är väldigt våldsamma och det är en väldigt oroväckande utveckling, säger Anna Öström, utredare och projektledare för rapporten, till TT.

Turbulent S-kansli

Minst 16 anställda har sagt upp sig eller blivit uppsagda från Socialdemokraternas kansli i Europaparlamentet sedan EU-valet 2019. Andelen långtidssjukskrivna av stress har varit hög och många nyanställda har slutat på kort tid, avslöjar DN.

Kritiken riktas främst mot parlamentarikern Heléne Fritzon (S), eftersom hon är ytterst ansvarig som ledare för kansliet.

– Man skulle vara tillgänglig hela tiden, sena kvällar, på helgerna. Det var alltid kommentarer om när folk kom till kontoret och gick. Det har förekommit fjorton timmars arbetsdagar, utan pauser och lunch, säger en källa till DN.

El-förslag får stöd av KD och SD

Moderaterna vill slopa skatten på el under januari och februari för hushåll och tjänsteföretag. Ett förslag som får stöd av KD och SD.

– Bara under den här vinterperioden beräknas momsintäkterna öka med sju miljarder. Vi tycker att det är helt rimligt att det går tillbaka till hushållen, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på en presskonferens.

Om inte regeringen genomför M-förslaget kommer partiet ta frågan till riksdagen. Men finansminister Mikael Damberg är tveksam.

– Det är en överraskande och ny princip om vi skulle justera skatter utifrån kortsiktiga marknadspriser. Det måste finnas en långsiktighet och stabilitet, där tycker jag man måste vara väldigt noggrann och seriös, säger han till TT.

Tystnadskultur på landets största regemente

500 värnpliktiga har akut skickats hem från landets största regemente, Ledningsregementet i Enköping. Ledningen stoppade utbildningen omedelbart då det framkommit att värnpliktiga utsatts för allvarliga kränkningar, skriver DN.

Ledningsregementets chef, Johan Axelsson, berättar nu att det finns en tystnadskultur på hela regementet, inte bara på utbildningen av värnpliktiga.

– De enskilda kränkningarna eller ovälkomna beteenden är av enskild karaktär på individnivå. Men det som är strukturellt är den tystnadskultur som skyddar de här beteendena. Det är den vi vill komma åt, säger han till SVT.

Staten ska få bättre it

Statskontorets gd Annelie Roswall Ljunggren kommer i dag lämna över den statliga utredningen om it-drift till infrastrukturminister Khashayar Farmanbar. Utredningen har kartlagt statliga myndigheters it-drift och hur den kan bli mer säker och kostnadseffektiv. Läs mer om utredningen här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024