Överblick: Politiker åtalas och Sverige satsar miljarder på global vaccination

Sverige ska ge två miljarder kronor extra till det globala vaccinationsprogrammet Covax. Tidigare kommunalråd inför rätta för mutbrott. I Lund kritiseras kommunalråd för öldrickande och i Arvika ser ett nytt parti dagens ljus.

Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) tror att Sverige kommer tjäna in pengarna regeringen planerar att satsa på Covax.
Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) tror att Sverige kommer tjäna in pengarna regeringen planerar att satsa på Covax.Foto: Janerik Henriksson/TT
Johan Manell

Regeringen kommer i morgon fatta beslut om att ge 2,25 miljarder kronor till det globala vaccinationsprogrammet Covax, rapporterar Sveriges radio. Pengarna ska tas från biståndsbudgeten och delas ut över en 10-årsperiod.

– Internationella valutafonden förutspår att världen kommer att tappa 9 triljoner dollar fram till 2025 om vi inte klarar av att motarbeta den här pandemin globalt sett. Om vi investerar nu kommer vi ganska snabbt tjäna in pengarna genom att vi får tillbaka världsekonomin, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP), som därför menar att det är välinvesterade pengar.

Hittills har cirka 30 länder bidragit till Covax. Sverige har redan beslut om 200 miljoner kronor och planerar nu alltså att årligen ge projektet 225 miljoner per år i 10 år. Det gör Sverige till den generösaste givaren sett till befolkningsmängd.

– Jag hoppas och tror att fler länder kommer följa efter Sverige, säger Olsson Fridh.

S-strid i Blekinge

Det händer saker i kommunpolitiken runt om i Sverige. I Olofström i Blekinge rasar en strid inom Socialdemokraterna. Där väljer nu kommunfullmäktiges ordförande Jan Björkman (S) att lämna sin post, skriver Sydöstran. En av anledningarna är valet av Rolf Persson (S) som sammankallande i valberedningen.

– Det är närmare ett hån mot oss som har fått utstå hans mobbning och trakasserier. Jag har funderat över det sedan partiet höll årsmöte och har kommit fram till denna slutsats, säger Björkman till tidningen.

Åtal i Ljusdal

I Ljusdal ställs nu det tidigare kommunalrådet Markus Evensson (S) inför rätta, åtalad för mutbrott. Det rapporterar SVT/Gävleborg.

I juni 2019 reste han till Skottland. En resa som var betald av Destination Järvsö. För det har han kritiserats av kommunens revisorer och inte heller beviljats ansvarsfrihet av kommunfullmäktige. I maj 2020 kommenterade Markus Evensson resan. Han menade då att han agerat korrekt.

– Jag har varit på en studieresa i tjänstens vägnar. Det tycker man är fel och det tycker jag är märkligt.

Dansk-svenskt tågbråk

I Skåne har det uppstått ett tågbråk mellan regionrådet Henrik Fritzon (S) och den danska transportministern Benny Engelbrecht (S). Det rör sig om den senares förslag om att låta förarlösa så kallade S-tåg gå mellan Köpenhamn och Helsingör. Men det skulle i sådant fall sätta käppar i hjulet för den tågtunnel mellan Helsingör och Helsingborg som Henrik Fritzon vill se, eftersom Öresundståg och S-tåg inte kan gå på samma spår.

– Det är inte ett bra förslag för det skulle hindra en integrerad trafik över den framtida Helsingborg-Helsingörförbindelsen, säger Henrik Fritzon till SVT/Helsingborg.

Samtidigt tror Fritzon inte att de danska planerna kommer att bli verklighet.

– Jag har diskuterat den här frågan med de tre senaste danska transportministrarna före Benny Engelbrecht och även de har lyft upp frågan ibland men ganska snabbt avvisat den, säger han.

Törstigt kommunalråd

I Lund får kommunstyrelsens vice ordförande Fredrik Ljunghill (M) kritik för att han satt på en pub och drack öl samtidigt som han deltog i ett kommunstyrelsemöte, skriver Sydsvenskan.

– Jag kan medge att det är lite av ett statement också – ett sätt att nästan räcka fingret mot det här babblandet som våra sammanträden i kommunen går ut på, säger Ljunghill till tidningen.

Nytt parti

I värmländska Arvika är ett nytt parti, Arvikapartiet, i startgroparna, rapporterar SVT/Värmland.

Ordförande är visselblåsaren Lars-Olof Gävert. Han har tidigare som god man larmat om felaktigheter hos överförmyndarnämnden.

– Vi är inte ute efter att vara politiker egentligen, men det blev ett kall, säger han till SVT.

I styrelsen för partiet sitter också Annika Karlsson, mamma till bröderna som felaktigt pekades ut som 4-årige Kevins mördare.

Vad partiet ska uppnå sakpolitiskt är ännu inte kommunicerat. Men som en fråga nämns nya idrottshallar till barn och unga.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024