Överblick: Postnords vd får höjd lön och krisgrupp mot kvinnovåld tillsätts

Regeringen tillsätter en krisgrupp för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Postnords vd Annemarie Gardshol har höjt lönen med 21 procent. Vaccinationspass inom EU ska vara klara i juni, och Göteborg vill stänga ner 18 offentliga platser för att hindra smittspridning. Läs Altingets nyhetsöverblick.

En installation mot mäns våld mot kvinnor, Bryssel 2019.
En installation mot mäns våld mot kvinnor, Bryssel 2019.Foto: AP/TT
Marie Lundahl

Den 1 juni ska den svenska tekniska lösningen för vaccinationspass – så kallade Gröna beviset – vara klar, och den 26 juni ska vaccinbevis börja användas vid resor mellan EU-länder. Det meddelar Myndigheten för digital förvaltning (DIGG).

– Det var nog ingen som trodde att det skulle här gå så bra som det faktiskt gör, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på DIGG, till SR.

Postnords vd blir mångmiljonär

Postnords vd Annemarie Gardshol är den statliga bolagschef som höjt lönen mest under 2020. Hon har höjt månadslönen från 583 333 kronor till 708 333 kronor, en höjning på 21 procent, rapporterar tidningen Publikt. Det blir en årslön på 8,5 miljoner kronor.

Enligt Christian Jansson, styrelseordförande i Postnord, ges löneförhöjningen då tidigare lönesättning var felaktig.

”Styrelsen brast i sin uppgift att kontrollera vad som var korrekt marknadsmässig lön, vilket är beklagligt men nu åtgärdat”, skriver han till Publikt.

Krisgrupp för mäns våld mot kvinnor

Efter flera uppmärksammade kvinnomord meddelade i dag statsminister Stefan Löfven att han tillsätter en krisgrupp för att stoppa mäns våld mot kvinnor, rapporterar DN

”Det står bortom allt tvivel att mer behöver göras. Jag har därför gett jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP), justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) i uppdrag att intensifiera regeringens arbete och föreslå ytterligare åtgärder i arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor.”

Göteborg vill införa vistelseförbud

I Göteborg kan 18 populära platser förses med vistelseförbud för att förhindra smittspridning, om Göteborgs stads kommunstyrelse får som den vill, rapporterar SVT Väst.

Men förslaget, som innefattar bland annat lek- och badplatser, parker och Slottsskogen, får kritik.

– Det är en allvarlig inskränkning i göteborgarnas frihet och det finns villkor som måste uppfyllas för att det ska gå att fatta beslut om förbud, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Regionens smittskydd måste först konsulteras innan beslutet kan verkställas.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024