Överblick: Regeringen frågas ut i KU och Göran Persson säger nej till Nato

Göran Persson ger sig in i den interna S-debatten om Nato. Myndigheter röjer skyddade personuppgifter. Förbund hänger på blockaden mot ryska fartyg. Flera KU-förhör idag. Läs Altingets överblick.

Konstitutionsutskottets ordförande Karin Enström (M).
Konstitutionsutskottets ordförande Karin Enström (M).Foto: Lars Schröder/TT
Josefin Lingström

Tidigare partiledaren för Socialdemokraterna Göran Persson ger sig nu in i den partiinterna debatten om Nato-medlemskap. Han säger nej till Nato, oavsett vad Finland gör i frågan. Persson anser att alliansfriheten tjänat Sverige väl.

– I det här fallet med Finland så kan det vara en situation som kommer att påverka oss naturligtvis men det får inte göras på ett sånt sätt att det är de som bestämmer åt oss, det tror jag vore väldigt olyckligt, säger Persson till TV4.

KU-utfrågningar

I dag samt nästa vecka hålls utfrågningar i Konstitutionsutskottet om regeringens agerande i förhållande till Coronakommissionen. Det handlar om att regeringen nekade till att lämna ut vissa uppgifter till Coronakommissionen. Läs mer om utfrågningarna här.

Fler vill blockera

Nu hänger Transportarbetareförbundet på blockaden mot ryska fartyg i svenska hamnar. Svenska hamnarbetarförbundets blockad började gälla i måndags. Blockaden kommer att omfatta ryska, ryskflaggade och ryskkontrollerade fartyg.  

– Från och med den första maj slutar vi att hantera ryska fartyg, säger Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth till SVT.  

Blockaden kan innebära att det blir brist på vissa varor i Sverige. Därför har förbundet valt att inleda blockaden om en månad så att företagen har möjlighet att hitta andra leverantörer än ryska.

Myndigheter röjer uppgifter

Enligt en ny rapport om kvinnor med skyddade personuppgifter, uppger tre av fyra kvinnor att de fått sina uppgifter röjda av myndigheter. De flesta felen gjordes av socialtjänsten, genom att brev eller mejl skickats fel och att uppgifter inte maskats.

– Konsekvenserna av att någon råkat göra ett fel blir oerhört stora för kvinnorna och barnen. Många tvingas flytta igen och riva upp allting, och lever i ständig oro för att våldsutövaren ska söka upp dem, säger Sophie Nilsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, till TT/Expressen.

Flyktingmottagandet

Klockan 13 i dag håller finansminister Mikael Damberg och migrationsminister Anders Ygeman en pressträff om budgetnyheter med anledning av flyktingmottagandet. Se den här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024