Överblick: Regeringen kämpar vidare med Cementa och Ann Linde i Israel-samtal

Regeringen går vidare med kritiserad lag. Amine Kakabaveh (-) kommenterar budgeten. Sveriges första samtal med Israel på sju år. Statsministern i New York.

Foto: Robin Ek/TT
Axel Hyttnäs Telin

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) meddelade i dag att regeringen överlämnar en proposition till riksdagen med en undantagslag för Cementa.

Lagförslaget innebär att Cementa ska kunna fortsätta bryta kalk på Gotland, för att motverka cementbrist i landet.

– Det skulle bli en mycket allvarlig situation om vi fick ett driftstopp i höst. Det bedöms i så fall att leda till brist på cement inom kort, vilket kan få omfattande samhällskonsekvenser, säger Ibrahim Baylan i en pressträff.

Propositionen har kritiserats av Lagrådet som bland annat menar att den går emot princien att en lag ska gälla generellt för alla.

Om riksdagen röstar ned förslaget upphör kalkbrytningen för Cementa den 31 oktober.

Kakabaveh svagt positiv till budgeten

Den politiska vilden och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh tycker att finansministerns budget är bra på det stora hela.

– Man har tagit hänsyn till många viktiga frågor, även om jag vill ha mer pengar till bland annat kommuner och pensionärer, säger Kakabaveh till Dagens Nyheter.

Eftersom regeringspartierna, C och V bara får ihop 174 mandat kan Kakabaveh få en avgörande roll det ska röstas om budgeten.

I en analys på Altinget utvecklas Kakabavehs roll i budgetomröstningen.

Ann Linde i samtal med Israel

Utrikesminister Ann Linde (S) och Israels utrikesminister Yair Lapid har pratat i telefon. Det är första gången sedan 2014 som ett officiellt samtal förs mellan Sveriges och Israels utrikesministrar.

Yair Lapid skriver på Twitter att han uppskattar hennes och Sveriges ”starka och stabila engagemang för Israels säkerhet”.

Tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) portades från landet 2016 efter hennes uttalanden om Israel-Palestina-konflikten.

Skott- och knivskador ökar

På tio år har antalet personer som vårdas för kniv- och skottskador i Sverige ökat med nära femtio procent, rapporterar Sveriges Radio.

Förra året rörde det sig om 1 165 personer, där drygt tio procent handlade om skottskador. Skottskador har mest ökat i Stockholms län.

Löfven i FN för sista gången

Statsminister Stefan Löfven (S) är i New York för sista gången som statsminister. Anledningen är generalförsamlingens öppnande.

– Jag vet inte om vemodigt är rätt ord. Jag har bestämt mig att hålla ut till slutet och köra på. Jag går inte och tänker på det utan det är ”fullt pådrag” tills det är slut, säger Löfven till Svenska Dagbladet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024