Överblick: Regeringen ska lämna ny budget och Must missade varningar om Rysslands invasion

Regeringen vill fälla oppositionens budget i dag och lämna en ny inom kort. Sveriges militära underrättelsetjänst (Must) missade tecken på Rysslands invasion. Nytt förbud mot elsparkcyklar. Nya förslag om att stoppa bidragsbrott.

Finansminister Mikael Damberg (S) och finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) på pressträffen inför budgetdebatten i riksdagen.
Finansminister Mikael Damberg (S) och finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) på pressträffen inför budgetdebatten i riksdagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Josefin Lingström

Under förmiddagen hålls debatt i riksdagen om budgeten som du kan följa här. Och i eftermiddag kommer riksdagen rösta om vårändringsbudgeten, där främst regeringens och oppositionens står mot varandra.

Men regeringens plan i dag är inte att få igenom sin egen budget, utan att fälla oppositionens. Och fortsätta strida för sin budget efter omröstningen, skriver SvD.

– Vår avsikt är därför att så snart som möjligt återkomma med en extra ändringsbudget som i praktiken innebär en justerad vårändringsbudget, säger finansminister Mikael Damberg (S) under en pressträff.

Enligt Damberg stöds detta av även C, V och MP och samlar därför en majoritet. Det görs för att få till en ny uppgörelse om höjda pensioner.

Nytt förbud

Från den 1 september får inte elsparkcyklar parkeras på gång- eller cykelbanor. Om de ändå parkeras på olämpliga ställen får kommun och polis flytta på dom. Och notan för bortforsling kommer skickas till elsparkcykelföretagen.

Kommunerna kan besluta om lokala undantag för det nya förbudet. Företagen har protesterat mot det nya förbudet, och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) håller till viss del med om att det försvårar för företagen.

– Jo, men det är ingen mänsklig rättighet att skräpa ner hela stan, säger Tomas Eneroth till SvD, som också är besviken på ”hur oseriöst man agerat när det gäller etableringen av elsparkcyklar”.

Must missade tecken

Sveriges militära underrättelsetjänst missbedömde Rysslands hot mot Ukraina och att den stora invasionen av Ukraina var osannolik. Det visar rapporter till regeringen och det ledde till att invasionen överraskade regeringen, enligt DN:s granskning.

– Vår svenska underrättelsetjänst hade i månader insisterat på att invasionen inte skulle ske. Vi har slagit oss för bröstet och sagt att vi kan närområdet och Ryssland – det är det vi kan bidra med i samarbetet med andra länder. Men nu gjorde vi en fullständig missbedömning, säger en källa med insyn i de bedömningar som gjorts, till DN.

Bidragsbrott

Efter lunch kommer utredaren Amir Rostami lämna över sin utredning om hur bidragsbrott ska bekämpas i framtiden. Beräkningar visar att bidragsfusk från välfärdssystemet kostar flera miljarder kronor årligen och utredningen ska ge förslag på hur det ska stoppas. Följ pressträffen om utredningen här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024