Överblick: Regeringen struntar i Lagrådet och skolutredning får nytt uppdrag

Trots kritik från Lagrådet mot att införa kronvittnen går regeringen vidare med förslaget. Utredningen som ska se över förstatligande av skolan ska nu också titta på andra lösningar. KD vill sänka bränslepriserna och uppgifter säger att regeringen kommer presentera liknande förslag i eftermiddag.

Morgan Johansson (S) och regeringen går vidare med en proposition för införande av kronvittnen. Trots Lagrådets skarpa invändningar.
Morgan Johansson (S) och regeringen går vidare med en proposition för införande av kronvittnen. Trots Lagrådets skarpa invändningar.Foto: Jessica Gow/TT
Johan Manell

Regeringen kommer att fatta beslut om en proposition om kronvittnen på torsdag. Detta trots att Lagrådet avråder från förslaget, rapporterar Sveriges Radio.

– Jag väljer att gå på utredarens och de brottsbekämpande myndigheternas bedömningar, säger justitieminsiter Morgan Johansson (S), till SR.

Kronvittnen innebär att brottsmisstänkta kan få lägre straff om de hjälper polisen att utreda andras brott. Lagrådet menar att förslaget både äventyrar rättssäkerheten och är svårt att tillämpa.

Vänsterpartiet är kritiskt till att regeringen struntar i Lagrådet och är även emot förslaget som sådant.

– Personer som har begått brott ska inte kunna förhandla med domstolen om att få lägre straff för den brottsligheten, säger Linda Westerlund Snecker (V), rättspolitisk talesperson till SR.

Däremot finns det stöd för förslaget av en majoritet i riksdagen.

Skolutredning får nytt uppdrag

Ett av Liberalernas förslag i januariavtalet var att utreda ett förstatligande av skolan. Men nu får utredningen också ett tilläggsdirektiv att utreda hur skolan kan stärkas – utan att förstatligas, skriver TT.

– Januariavtalet gäller ju inte längre, och vi tycker väl att vi vill lösa ett problem. Därför ber vi utredaren att ge oss alternativ hur vi löser problemet, snarare än att ge lösningen i rubriken, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

I de ursprungliga direktiven står att utredaren bland annat ska ”föreslå en modell där staten ansvarar för finansieringen av skolan”. Tilläggsuppdraget är att ”Analysera hur statens ansvar för skolväsendet kan stärkas i andra former än genom ett förstatligande”.

Liberalernas skolpolitiska expert Isak Skogstad ryter ifrån på Twitter.

”Det här är sanslöst. Sosseri när det är som fulast.”

Utredningen tillsattes i december 2020. Den skulle egentligen presenteras i maj 2022 men får nu förlängt till den 21 oktober.

Bränslesänkning

Parti efter parti presenterar förslag på att sänka bensin- och dieselpriser. Senast i raden är Kristdemokraterna som vill sänka dieselpriset med 9 kronor och bensinpriset med 5 kronor. Vilket bland andra SVT rapporterar om.

– Det här är en väldigt allvarlig och akut situation och ansvaret för situationen i Sverige är regeringens. Det är en fullständigt ohållbar situation för svenska hushåll, säger KD:s partiledare Ebba Busch.

Sänkningen ska ske dels genom ett tillfällig slopande av energiskatten, dels genom en sänkt reduktionsplikt.

Även Moderaterna har nyligen lagt ett förslag om en kraftig sänkning och Sverigedemokraterna kommer att presentera ett förslag i morgon. Enligt SVT kommer finansminister Mikael Damberg (S) att på en pressträff redan i dag klockan 13 presentera ett förslag som bland annat innehåller sänkt drivmedelsskatt. Du kan följa pressträffen här på Altinget.

Vänsterpressträff

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kommer att presentera ”en nyhet på ett aktuellt område” på en pressträff klockan 12 i dag.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024