Överblick: Regeringens missbruksstrategi stoppas och ja till vaccinpass

En riksdagsmajoritet säger nej till regeringens ANDTS-strategi. Sjukvården minskar i betydelse för väljarna, karensdagen blir kvar och vaccinpassen börjar gälla i Sverige den 1 juli. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rebecka Prahl

En majoritet i riksdagen säger nej till regeringens strategi mot alkohol, narkotika, doping, tobak och spel (ANDTS), skriver bland andra Svenska Dagbladet/TT. Förslaget har sedan tidigare fått hård kritik från oppositionen, något som Altinget skrivit om.

I en intervju med Altinget kallar Johan Hultberg (M), ledamot i socialutskottet, missbruksstrategin för ”ett hafsverk som inte är färdigt”. Han får medhåll från Kristdemokraternas Pia Steensland som menar att strategin innehåller få konkreta förslag till åtgärder.

– Vi kan inte acceptera en dålig strategi bara för att vi ska ha en, säger hon till TT.

Nästa vecka är det omröstning i riksdagen, vilket sannolikt kommer innebära ett nej till ANDTS-strategin, då en majoritet på sex partier vill ge avslag. Socialminister Lena Hallengren (S) kan inte lova någon omarbetad strategi.

– Jag kan inte säga vad som blir nästa steg. Jag utgår från att riksdagens partier också funderar över det, säger hon till TT.

Karensdagen blir kvar

Uppgifter från Försäkringskassan visar att det tillfälliga slopandet av karensavdraget har bidragit till minskad smittspridning under coronapandemin. Flera socialdemokrater har också argumenterat för att avskaffa karensavdraget permanent.

Men enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är det inte aktuellt att avskaffa karensavdraget, uppger han till Sveriges Radio.

– I ljuset av de synpunkter som kommit fram under pandemin har vi tydliggjort att parterna har nu möjlighet att förhandla bort karensavdraget, säger han till SR. 

Karensavdraget börjar återigen gälla den 1 september.

Ja till vaccinpass

EU-parlamentet har röstat igenom det gröna intyget som ska användas för resande inom Europa. I Sverige ska passet börja gälla den 1 juli, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det här är ett stort kliv framåt mot att återfå den grundläggande friheten att kunna resa fritt i Europa, säger Abir Al-Sahlani (C), europaparlamentariker till DN.

Fullt vaccinerade medborgare kan trots vaccinpasset inte garanteras fritt resande, utan det kommer fortsatt finnas möjligheter för medlemsländerna att ha sina egna regler för inresande.

Sjukvården mindre betydelsefull

Sjukvården har blivit mindre viktig för de svenska väljarna, visar den senaste mätningen från SVT/Novus. Frågan ligger som vanligt i topp, men har sedan mätningen i april tappat i viktighet.

I undersökningen ställs också frågan om vilket parti som har bäst politik i de olika frågorna. Moderaterna anses vara bäst på lag och ordning samt ekonomi, och Sverigedemokraterna anses ha bäst politik inom invandring/integration. Socialdemokraterna anses ha bäst politik i sex av tio av väljarnas viktigaste frågor.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024