Överblick: Ryssland dominerar samtalen och nya restriktioner väntas

Säkerhet dominerar måndagen. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) inledningstalade vid Folk och försvar och Magdalena Andersson lovar bjuda in partiledarna till Rysslandssamtal. Även säkerhetsaspekter kring städningen i statsministerns hus diskuteras. Och så demokratifestar riksdagen. 

<div>Magdalena Andersson i samspråk med Tjeckiens premiärminister vid EU-toppmötet i december. Då liksom nu var Ryssland och situationen i Ukraina i fokus och ännu har ingenting blivit bättre.&nbsp;</div><div><br></div>
Magdalena Andersson i samspråk med Tjeckiens premiärminister vid EU-toppmötet i december. Då liksom nu var Ryssland och situationen i Ukraina i fokus och ännu har ingenting blivit bättre. 

Foto: Geert Vanden Wijngaert, TT/AP
Sanna Rayman

Nya restriktioner väntas i dag, enligt Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach. 

Statsminister Magdalena Andersson håller en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens gd Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell klockan 12.00. Se den live här. 

Partiledarmöte och gruff om statssekreterare

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommer, efter krav från oppositionen, att kalla övriga partiledare till samtal om den ryska upptrappningen. Det rapporterar Göteborgs-Posten. Andersson berättar för GP att hon fört samtal bland annat med Finlands president och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under helgerna. 

Statsministern säger sig vilja fördjupa samarbetet med Nato, men menar samtidigt att det inte är läge att byta säkerhetspolitisk linje och gå med i organisationen. 

Tid för mötet med partiledarna är inte satt, men inbjudan ska enligt statsministern komma ”i närtid”. 

– Det här är frågor som är av yttersta vikt för svenska intressen och då är det viktigt att vi kan ha en god dialog med riksdagen och inte ägnar oss åt politiskt spel, säger Andersson, som har kritiserats av bland annat Moderaterna för passivitet inför det ryska hotet.  

Moderaterna har även riktat kritik mot att statsministern har utnämnt Emma Lennartsson till statssekreterare med ansvar för krishantering. Lennartsson var statssekreteraren som fick sluta efter säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen 2017, då bland annat identiteten på Sveriges hemliga agenter röjdes. Skandalen resulterade i att två ministrar avgick, samt alltså även Emma Lennartsson, som inte hade fört informationen om säkerhetsläckorna vidare till statsminister Stefan Löfven, trots att hon fått kännedom vid två möten.

Digitalt Folk och försvar öppnade

Även vid öppnandet av Folk och försvars rikskonferens i dag på morgonen var det Ryssland som dominerade samtalet. I sitt öppningstal fokuserade försvarsminister Peter Hultqvist (S) på situationen kring Ukraina.

– Hela den europeiska säkerhetsordningen ifrågasätts och hotas av Rysslands agerande. Som permanent medlem av FN:s säkerhetsråd borde Ryssland känna ett särskilt ansvar för att upprätthålla FN:s principer, sade försvarsministern enligt TT/Omni.  

Peter Hultqvist kommer även hålla ett försvarspolitiskt tal i eftermiddag klockan 15.40. Under morgondagen medverkar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på konferensen och håller ett anförande 12.45.

Konferensen hålls endast digitalt under måndagen och tisdagen, på grund av pandemiläget. Båda dagarna sänds online och kan ses här (måndag) och här (tisdag).

KD vill gå med i Nato

”Natomedlemskap krävs för att avskräcka Ryssland”. Det skriver
Kristdemokraternas Ebba Busch och Mikael Oscarsson på DN Debatt i samband med att Folk och Försvars årliga rikskonferens öppnar i dag. 

Utöver KD:s utspel om Nato inkluderar partiets punkter inför konferensen bland annat en ambition om ytterligare två kompletta brigader till 2035, att hemvärnet återförs till armén, förstärkningar av marinen samt utökade stridsflygsdivisioner.

Statsministerns säkerhet diskuteras

Efter ett avslöjande i Expressen häromdagen diskuteras säkerheten kring statsminister Magdalena Andersson flitigt i medier. Många kommentatorer och säkerhetsexperter är kritiska till att en efterlyst kvinna utan tillstånd att uppehålla sig i Sverige ska ha gripits i samband med en städning i Anderssons hem.

Initialt menade Säpo att man inte har något ansvar för den privata bostaden, men under gårdagen kommenterade Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen saken i ett pressmeddelande. Von Essen ville å ena sidan inte säga något om omständigheter och detaljer men säger å andra sidan att Säpo kommer att ”se över om det finns behov av regeländringar som vi i så fall kommer att återkomma med”. 

Städfirmans ägare säger till DN att kvinnan i fråga aldrig var inne i huset, utan endast satt i en bil på gatan utanför.

Demokratifest på SVT

Den 10 januari 2022 är det precis hundra år sedan de första kvinnorna tog plats i Sveriges riksdag. Detta uppmärksammas av riksdagen genom föreställningen ”Fira demokratin – 100 år”, som hålls på Annexet i Stockholm och som även sänds i SVT ikväll klockan 20.00. 

Föreställningen skildrar med en lång rad sång- och dansnummer vägen till demokrati och fram till i dag. Artister som medverkar är bland annat Sarah Dawn Finer, Björn Dixgård, Janice, Susanna Stern, Elin Bemark, John Lundvik, Jill Johnson, Rebecka Törnqvist med Daniel Ögren och Adolf Fredriks Flickkör m.fl. För regin står Linus Fellbom. 

Talman Andreas Norlén berättar mer om föreställningen i nedan klipp: 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024