Överblick: S-distrikt nominerar Magdalena Andersson och KD i Salem i blåsväder

Två S-distrikt vill se finansminister Magdalena Andersson som nästa partiledare. KD i Salem får hård kritik efter ett informationsblad där partiet kritiserar sexualundervisningen. Vänsterpartiet backar i ny partisympatiundersökning och Moderaterna återtar platsen som näst största parti. Läs Altingets nyhetsöverblick.

S-distrikten i Halland och Skaraborg vill se finansminister Magdalena Andersson (S) som nästa partiledare för Socialdemokraterna. 
S-distrikten i Halland och Skaraborg vill se finansminister Magdalena Andersson (S) som nästa partiledare för Socialdemokraterna. Foto: Johan Jeppsson/TT
Rebecka Prahl

Socialdemokraterna i Halland var under onsdagen först ut med att offentligt nominera finansminister Magdalena Andersson som nästa partiordförande, rapporterar Ekot.

– Vår uppfattning är att en ny partiledare behöver den kompetensen hon besitter, den erfarenhet hon besitter, och vi tror även att hon har kraften att leda oss till valvinst nästa år, säger Ronny Löfquist, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Halland, till Ekot.

Under torsdagsförmiddagen kom beskedet att även S-distriktet i Skaraborg nominerar Magdalena Andersson att efterträda Stefan Löfven, skriver Dagens nyheter.

– Det är hennes kompetens och erfarenhet och hon har ett starkt stöd i partiorganisationen, säger distriktsordförande Patrick Björk, till DN.

Vem som tar över som partiledare avgörs på Socialdemokraternas kongress i början av november.

Vänstern backar i ny opinionsundersökning

Vänsterpartiets kraftiga uppgång efter regeringskrisen har vänt. I en ny opinionsmätning från SVT/Novus tappar partiet 2,1 procentenheter, från 13,3 procent i juli till 11,2 procent.

– Vänsterpartiet är återigen på samma nivå som de var i början på sommaren, framförallt tappar man väljare till Socialdemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Moderaterna har återtagit platsen som näst största parti med 22 procent jämfört med Sverigedemokraternas 19,6 procent. I förra mätningen hade Sverigedemokraterna platsen som näst största parti.

KD i blåsväder

Kristdemokraterna i Salem kritiserar i ett informationsblad sexualundervisningen och hävdar att elever lider av ”könsförvirring” och att hbtq-frågor ”förvränger huvudet”, skriver bland andra Dagens Nyheter.

Enligt informationsbladet, som delats ut i kommunen, skriver partiet bland annat ”Förutom att barnen får blicka in i extrema sextekniker, utan sunda känslor, värme och ansvar, så presenteras mycket av vad hbtq-frågor står för och som förvränger huvudet på våra barn”.

Utspelet har fått hård kritik från flera håll, inte minst från RFSU och RSFL.

Nu backar Kristdemokraterna. Pernilla Schubert, ordförande KD Salem, skriver till DN att texten innehåller formuleringar som är olämpliga. Camilla Brodin, distriktsordförande för KD i Stockholm, menar att texten innehåller personliga åsikter som inte delas av partiet.

”Det är såklart inte acceptabelt, vilket tydligt har påtalats till lokalavdelningen i Salem. Partiavdelningen i fråga kommer se över sina rutiner.”, skriver hon i ett mejl till DN.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024