Överblick: S lutar mot extra val men fördel högern i ett sådant

En S-källa säger att det lutar mot extra val. Men en ny opinionsmätning visar att högerpartierna skulle vinna ett sådant. Vid sidan av regeringskrisen har svensk ekonomi bra fart igen. Läs Altingets överblick.

Enligt en S-källa går det mot extra val.
Enligt en S-källa går det mot extra val.Foto: Wikipedia
Johan Manell

Socialdemokraterna hade möte med sitt verkställande utskott på tisdagskvällen. En S-källa med insyn säger att partiet lutar mot att gå till extra val, rapporterar Aftonbladet.

Det som enligt källan talar för är att S står redo organisationsmässigt och ekonomiskt, att man i en valrörelse kan påminna om att SD skulle få inflytande över en Kristerssonregering, att Liberalerna kan åka ur och att Ebba Busch kan vara åtalad under en sådan valrörelse.

Övertag Kristersson

Samtidigt har DN/Ipsos släppt en opinionsmätning som visar på ett övertag för Kristerssonsidan om det vore val i dag. Eftersom både Liberalerna och Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i mätningen så samlar M, KD, SD tillsammans 177 mandat.

Den stora vinnaren i mätningen är annars Vänsterpartiet som med 12 procent får sin högsta notering sedan 2002.

– Undersökningsperioden sammanfaller med konflikten kring hyressättningen som Vänsterpartiet har drivit, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Vem kandiderar?

Om det väl blir ett extra val är frågan vilka som ska stå på partiernas valsedlar. SVT/Småland visar att partierna där har olika förhållningssätt.

– Där säger våra stadgar att då använder man föregående vals lista, vi kommer använda den lista vi hade för 2018 års val, säger Malin Sjölander, ordförande för Moderaterna i Kalmar län, till SVT.

– Vi har kommit ganska långt med den lista vi ska sätta till 2022, så vi kommer utgå från den, säger Jonas Löhnn, regional riksvalberedare för Miljöpartiet i Kalmar län, till SVT.

Ekonomisk ljusning

Vid sidan av regeringskrisen höll finansminister Magdalena Andersson (S) på förmiddagen en pressträff där hon meddelade att regeringen skriver upp tillväxtprognosen för svensk ekonomi kraftigt. Det skriver TT/Dagens industri.

I år väntas BNP växa med 4,7 procent. I regeringens aprilprognos var bedömningen en tillväxt på 3,2 procent.

– Vi ser en tydlig ljusning i ekonomin men återhämtningen är väldigt skör, säger Andersson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024