Överblick: S öppnar för att ändra karensavdraget och EU vill ha 3,5 miljoner laddstolpar

Stefan Löfven kan få över 2 miljoner i avgångsvederlag. EU vill ha laddstolpar var sjätte mil efter vägarna. S öppnar för att förändra karensavdraget permanent. Försvarsmyndigheterna har svårt att hitta folk.

Foto: Anders Wiklund/TT
Josefin Lingström

Under statsministerns frågestund berättar Magdalena Andersson att S är beredda att se över hur karensavdraget ska se ut i framtiden. Detta efter att V-ledaren Nooshi Dadgostar ställt frågan om varför den bara slopas nu under pandemin, och inte tas bort permanent.

– När det gäller långsiktiga förändringar är det dock min bedömning att det är viktigt att man tar ett rejält tag och gör en ordentlig utredning för att på så sätt se vilka olika effekter man kan få av olika möjligheter, säger statsministern.

Löser ut fallskärmen

Tidigare statsministern väljer nu att ansöka om avgångsersättning. Löfven kan som mest få 2,16 miljoner kronor, det motsvarar en årslön som statsminister. Även tidigare civilministern Lena Micko (S) och tidigare näringsministern Ibrahim Baylan (S) har ansökt om avgångsersättning, rapporterar DI.

Laddstolpar var sjätte mil

I EU-kommissionens klimatpaket finns flera förslag om transportområdetr. År 2030 ska det bland annat finnas 3,5 miljoner laddningsstationer för elbilar runt om i unionen, längs de viktigaste vägarna ska det vara max 60 kilometer mellan stolparna.

Men om det går att kräva i alla länder, oavsett storlek, återstå att se.

– Det viktiga är att vi bygger ut laddinfrastrukturen och det gör vi i Sverige i väldigt stor utsträckning. När det gäller hur tätt de ska stå så har vi sagt att det är viktigt att vi har ett regelverk som fungerar i alla länder. Det är en viss skillnad mellan att ha laddningsinfrastruktur i Berlin och längs E45-an i norra Sverige, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till TT om förslaget.

Svårt att hitta folk

De svenska försvarsmyndigheterna skalar upp verksamheten, men att hitta rätt personal till myndigheterna är svårt. Det visar en genomgång av Altinget Säkerhet.

Främst finns bristen inom it-säkerhet. För försvarsmyndigheterna är det inte heller aktuellt att försöka rekrytera utomlands, eftersom de anställda ska vara svenska medborgare. Ett problem är att en rekrytering på en myndighet kan leda till en lucka på en annan.

– Den risken finns ju alltid och det är en fråga som är uppe i hela försvarssektorn, att vi ska försöka undvika att rekrytera från varandra. Samtidigt kan vi ju inte hindra någon från att söka jobb hos oss, säger Frida Thilén, HR-chef på Försvarets materielverk, till Altinget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024