Överblick: SD med i nytt kvittningssystem och satsningar på stärkt assistans

Sverigedemokraterna släpps in i riksdagens kvittningssystem. Hallengren (S) presenterar satsningar för stärkt personlig assistans. Distansundervisningen har ökat elevers psykiska ohälsa och Hanif Bali (M) uttalar sig om anklagelserna. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rebecka Prahl

Regeringen vill stärka den personliga assistansen. För det beräknas 712 miljoner kronor för 2023 och 3,5 miljarder per år därefter. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff

Reformerna kommer att bygga på de förslag som lämnades i utredaren Fredrik Malmbergs betänkande om stärkt rätt till personlig assistans. Ytterligare 2000 personer, varav 800 barn, beräknas i utredningen få rätt till assistans som en följd av reformerna. 

Nytt kvittningssystem

Ett nytt kvittningssystem där även SD ingår börjar gälla i riksdagen från och med i dag, efter en uppgörelse mellan gruppledarna, rapporterar Sveriges radio.

– Jag tycker att det är bra att det finns ett kvittningssystem och jag är glad att samtliga partier tycker på det viset. Det innebär att vi kan hantera situationer där människor behöver vara borta från omröstningarna utan att omröstningsresultaten blir märkliga, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till Ekot.

Kvittningssystemet används för att behålla maktbalansen vid omröstningar, när ledamöter av olika anledningar inte kan delta i omröstningar i kammaren.

Ökad psykisk ohälsa

En rapport från Sveriges elevkårer visar att viktig kunskap gått förlorad under distansundervisningen och att den psykiska ohälsan bland gymnasieelever har ökat. Nu larmar de för att insatser behöver sättas in omedelbart. 

– Vi har fått in vittnesmål om depressioner, ätstörningar, utbrändhet, dålig självkänsla och social fobi. Och då ska vi komma ihåg att detta är elever som tagit sig tid att svara på vår enkät. Hur de elever mår som inte ens orkar fylla i en enkät, det vet vi inte, säger Sveriges Elevkårers ordförande Josefine Fälth i ett pressmeddelande.

Bali uppmanar till rättslig prövning

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M), som anklagas för olämpligt sexuellt beteende, uttalar sig nu på Facebook. I ett inlägg skriver han att:

”Vi lever inte i ett klanvälde där andra än rättsväsendet fastställer ens skuld eller kan befria en från anklagelser. I stället för att denna visklek fortsätter så uppmanar jag till en rättslig prövning där jag får möjlighet att rentvå mig”


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024