Överblick: SD ökade flyktingmottagandet och folkomröstning klar

Regeringen uppges vara på gång med las-förslag. Flera universitet kör undervisning på distans även i höst. SD:s paradoxala påverkan på politiken. Bakslag för Moderaterna i Vellinge i folkomröstning.  

Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

Enligt källor till Ekot ska regeringen och dess samarbetspartier Liberalerna och Centerpartiet inom kort lägga fram förslagen om hur arbetsrätten ska reformeras. Ekot rapporterar vidare att det förutom förändringar i anställningsskyddet förväntas komma ett nytt studiestöd till vuxna i behov av vidareutbildning.

Las-frågan är en av två frågor i januariavtalet som varit Vänsterpartiets främsta "stenar i skon" med det regeringssamarbete man släppte fram efter valet. I las-frågan har V hamnat i marginalen, sedan fackföreningsrörelsen själv splittrats i synen på det avtal som blev. Det är också mot den bakgrunden man ska se det stridslystna tonläget i hyresfrågan, senast synligt från V-ledaren Nooshi Dadgostar under Järvaveckan, som avslutades i helgen.

Svårigheten att tydligt agera i las-frågan ökar trycket på Dadgostar att sätta hårt mot hårt i hyresfrågan, i synnerhet om anställningsskyddet nu lämnar ritbordet och blir ett konkret förslag.

Generösare flyktingmottagande på grund av SD

I ett längre reportage i Göteborgs-Posten om Sverigedemokraterna intervjuas bland andra Jimmie Åkesson, som menar att partiet har påverkat svensk politik mer än han trodde var möjligt.

I reportaget intervjuas även SOM-institutets forskare Patrik Öhberg som även han tror att SD:s tio år i riksdagen har påverkat svensk politik en hel del. GP skriver:

”Hans slutsats är att synen på SD ledde till att politiken delades upp i ”onda” och ”goda” och att partier som Moderaterna och Socialdemokraterna inledningsvis agerade mot sina egna väljares vilja, bara för att inte riskera att hamna på samma sida som SD. Det handlade till exempel om att S och M-väljare ville ha en mer restriktiv flyktingpolitik – men fick det motsatta.

– Jag tror att Sverige hade haft en helt annan invandringspolitik om inte SD hade kommit in i svenska riksdagen. Ett generöst flyktingmottagande blev ett sätt att vara emot SD, säger Öhberg.”

Högt och lågt i Vellinge

I M-styrda Vellinge hölls på nationaldagen en folkomröstning om Falsterbo strandbad, rapporterar Sydsvenska Dagbladet. Sedan i höstas har en infekterad politisk strid pågått kring Moderaternas beslut att stänga det Naturum med tillhörande konsthall som finns i området. Verksamheternas anställda sades upp och man stängde vid årsskiftet. 

Lokalt har många reagerat mot beslutet och Falsterbonäsets Naturvårdsförening (FNF) har kampanjat för att rädda verksamheten och få till stånd en folkomröstning, vilken alltså nu har hållits. Invånarna har fått besvara frågan ”Ska Naturum och konsthall vara kvar i kommunens regi på Falsterbo Strandbad, med fortsatt utveckling av verksamheterna?” med svaren ja, nej eller blankt. 

Resultatet blev ett klart ja, men nu kvarstår tolkningsdiskussionen. Kommunalrådet Carina Wutzler (M) säger till Sydsvenskan att det är ”problematiskt” att ta ställning till ett valdeltagande under 50 procent.

– Jag är förvånad över det låga valdeltagandet. Ja-sidan har fört en aggressiv kampanj och ändå går bara ca 28 procent till vallokalen och röstar. Med ett så lågt valdeltagande blir resultatet svårtolkat, säger hon.

Från FNF hörs motsatta tongångar:

– Vi är glada över ett högt valdeltagande för en komplicerad fråga och mycket nöjda med de preliminära siffrorna. Framförallt att vi vann en klar seger, säger ordföranden Daniel Johnsson

Semi-distans på universiteten i höst

Den övervägande delen av universiteten i Sverige planerar att även under hösten fortsätta med distansundervisning, trots att restriktionerna har lyfts och det nu är tillåtet med undervisning på plats.

Det rapporterar Sveriges Radios Ekot, som har genomfört en rundringning.

14 av de 17 universiteten siktar på att successivt återbörda mer och mer av undervisningen till fysisk närvaro, men för att kunna upprätthålla regler om avstånd är viss distansundervisning ändå nödvändig.

Några lärosäten säger till Ekot att man prioriterar förstaårsstudenter, då dessas behov av att få träffa sin klass anses störst.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024