Överblick: SKR kommenterar knivdådet och studieförbund återkrävs på miljonbelopp

Boris Johnson väntas avgå efter massavhoppen. Sveriges kommuner och regioner i sorg efter Ing-Marie Wieselgrens död. Studieförbundet Vuxenskolan ska betala tillbaka 3,9 miljoner. Bostadspriserna fortsätter nedåt.

”SKR kommer att fortsätta driva Ing-Maries initiativ som handlar om att kraftsamla hela samhället för psykisk hälsa. Hennes kraft var outstanding” skriver Carola Gunnarsson, ställföreträdande ordförande för SKR i en kommentar till Aftonbladet.
”SKR kommer att fortsätta driva Ing-Maries initiativ som handlar om att kraftsamla hela samhället för psykisk hälsa. Hennes kraft var outstanding” skriver Carola Gunnarsson, ställföreträdande ordförande för SKR i en kommentar till Aftonbladet.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Ministrar och parlamentsledamöter har valt att kliva av sina uppdrag i protest mot Boris Johnsons ledarskap. Nu uppger brittiska medier att premiärministern väntas avgå under dagen efter att bland annat finansminister Nadhim Zahawi, som tillträdde tidigare i veckan, uppmanat honom att lämna.

Boris Johnson tillträdde som premiärminister sommaren 2019.

Ing-Marie Wieselgren avliden efter knivdåd

Efter knivdådet i Visby igår har reaktioner kommit från såväl allmänhet som politiker och företrädare som besökt Almedalen under veckan.

– Ett allvarligt knivdåd har ägt rum här i dag ett stenkast härifrån. Det är svårt att hitta orden. Det är svårt att stå här, inledde Annie Lööf (S) det tal på Almedalsscenen som hon höll timmar efter dådet.

På onsdagskvällen meddelades att det var SKR:s nationella psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren som utsatts för dådet. Hon dog sedan av skadorna.

Läs också

– Ing-Marie Wieselgren attackerades mitt i sitt viktiga arbete: på väg för att moderera ett seminarium om hur samhället kan ge barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar bättre stöd, säger Carola Gunnarsson, ställföreträdande ordförande för SKR.

Ing-Marie Wieselgren blev 64 år.

3,9 miljoner i återkrav

Genom felaktig rapportering om närvaro och evenemang ska Studieförbundet Vuxenskolans hiphopverksamhet i Skåne ha fått ut miljonbelopp från Folkbildningsrådet, rapporterar Sydsvenskan.

Det handlar om 2 122 arrangemang, 5 424 deltagare och strax över 130 000 studietimmar som rapporterats in felaktigt mellan 2018 och 2020. Tips om misstänkt fusk lämnades anonymt.

– Visselblåsaren gav en beskrivning vad hen beskrev som felaktigheter. Vi bad Vuxenskolan komma in med underlag. Som jag förstod det hade de redan en utredning i gång för att de fått samma signaler, säger Maria Graner, generalsekreterare på Folkbildningsrådet.

Folkbildningsrådet kräver nu att Studieförbundet Vuxenskolan betalar tillbaka 3,9 miljoner som den berörda verksamheten fått i statsbidrag. 

Fortsatt nedgång på bostadsmarknaden

Bostadspriserna fortsätter falla, rapporterar Sveriges radio. I juni gick priserna på bostadsrätter ner med tre procent och villor med en procent jämfört med maj, enligt de senaste mätningarna från Svensk mäklarstatistik som kallar de sjunkande priserna för en ”bred nedgång”.

– Våra medlemmar berättar om köpare och säljare vars prisförväntningar allt oftare står långt ifrån varandra, vilket gör att affärerna tar längre tid och fastighetsmäklarna får arbeta ännu hårdare, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande.

Köparen ställer snabbare än säljaren om till lägre priser vilket gör det svårare att nå en överenskommelse mellan parterna. Men över tid väntas jämvikt uppnås.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024