Överblick: Skuggbudgetar och Polisförbundet anmäler troligen kravallerna

Runt hälften av de vuxna svenskarna kan inte läsa och räkna tillräckligt. V, KD, L och MP presenterar alla sina skuggbudgetar i dag. Polisförbundet kommer sannolikt brottsanmäla påskkravallerna. Och så lämnar Socialdemokraterna Twitter. 

Foto: Stefan Jerrevång/ TT
Sanna Rayman

Skuggbudgetsäsongen rivstartar i dag, då flera partier håller pressträff och presenterar sina prioriteringar i budgetväg.

I Expressen skriver M, SD, KD och L i en debattartikel att de avser lägga ett gemensamt vårbudgetförslag med fokus på försvar, säkerhet och trygghet.

”Vår gemensamma målsättning är att försvarsanslagen bör uppgå till två procent av BNP till 2025”, skriver partierna som också vill lägga en halv miljard extra på polisen och som även lyfter ny kärnkraft som ett sätt att stärka Sveriges motståndskraft.

I dag på förmiddagen presenterade Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati partiets skuggbudget som bland annat omfattade krav på slopat karensavdrag, vilket han menade är en knäckfråga för den som vill styra med hjälp av Vänsterpartiets mandat. Esbati upprepade också partiets krav på höjda pensioner och lyfte även insatser mot arbetslösheten som angelägna och pläderade för fler anställda inom välfärden. 

Näst ut under förmiddagen är KD:s skuggbudget som presenteras 10.30. Senare under dagen kommer även L och MP att presentera sina klockan 11.30 respektive 13.00.

Polisförbundet redo att polisanmäla kravallerna

Polisförbundet har gått igenom rapporter från kollegor som arbetade under påskkravallerna och kommer sannolikt att göra en brottsanmälan mot Polismyndigheten i början av juni. Det rapporterar Sveriges Radio.

Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud på Polisförbundet berättar för SR att de beskrivningar han läst från kollegor är "fruktansvärda".

– Förutom de rent fysiska skadorna så är det ju upplevelserna på plats som framför allt fastnar, hur man upplevt det här. Det är ju ren ångest. Kommer jag hem över huvud taget härifrån?

Stora kunskapsklyftor bland Sveriges vuxna

För tio år sedan kunde nästan hälften av de vuxna svenskarna inte läsa och räkna tillräckligt bra, skriver en rad utbildningsexperter på DN Debatt och varnar för att årets utgåva av OECD-undersökningen PIAAC (som mäter kunskaper i gruppen 16–65 år) troligen kommer att visa att de svenska resultaten har försämrats ytterligare.

Bilden sedan tidigare är ett kluvet land, där Sverige å ena sidan tillhörde de fem främsta länderna i läs- och räknefärdigheter, men å den andra hade störst skillnader mellan befolkningsgrupper. Förklaringen är den kraftiga ökningen av andelen utrikes födda i Sverige under det senaste decenniet, skriver experterna som menar att kompetensbristerna i befolkningen måste åtgärdas med satsningar på vuxenutbildning för elever med svenska som andraspråk samt på yrkeshögskoleutbildningen.

S lämnar Twitter

Socialdemokraterna, vars partisekreterare Tobias Baudin i dag på förmiddagen presenterar partiets valslogan och film vid en pressbriefing, smygstartade redan i går valaktiviteterna med att lägga ner sin officiella Twitterkanal.

– Det som jag kort kan säga är att vi fokuserar på att vara ute på gator och torg i valrörelsen och träffa folk, sade partiets presstalesperson Johannes Svensson, till Expressen.

Folk på Twitter hänvisas istället till andra sociala medier. Partiet flaggar även för att de kan dyka upp på arbetsplatser och i trappuppgångar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024