Överblick: Statens advokatkostnader skenar och Danmark öppnar skolorna

Danmark lättar på coronarestriktionerna, familjen Wallenberg möblerar om och Riksrevisionen granskar skenande advokatkostnader. Skånsk M-politiker trodde mikrofonen var avstängd – kallade fullmäktigekollegan "idiot". Läs Altingets överblick.

Grannlandet börjar öppna upp. Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).
Grannlandet börjar öppna upp. Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).Foto: Liselotte Sabroe/TT
Johanna Alskog

Efter nattliga förhandlingar har danska parlamentets partier (med undantag av Nye Borgerlige) enats om lättnader av coronarestriktionerna, rapporterar danska medier. Från och med måndag får grundskoleeleverna återvända till skolorna på heltid, dessutom får gym, teatrar och biografer öppna upp.

Däremot står det klart att sommarens stora musikfestivaler inte kommer att kunna genomföras.

Se en lista över vad de danska partierna har enats om på Altinget.dk.

Wallenberg samlar 85 miljarder

Familjen Wallenberg möblerar om i toppen av imperiet, skriver Svenska dagbladet. Ett nybildat bolag – Wallenberg Investments AB – med tillgångar på 85 miljarder blir ”ägarens ägare”.  ”Det här handlar om att sätta en långsiktig struktur på plats som tydliggör stiftelsernas tillgångar under ett och samma tak”, säger Michael Treschow, ordförande i Wallenberg Investments AB, i en skriftlig kommentar till Svd.

Övriga ledamöter i styrelsen är Jacob Wallenberg, Marcus Wallenberg, Peter ”Poker” Wallenberg, Hans Wibom och Claes Dahlbäck.

Statens advokatnotor ses över

2010 betalade staten omkring en miljard kronor till offentliga försvarare, år 2020 omkring 1,85 miljarder. Nu ses ersättningssystemet över av både Domstolsverket och Riksrevisionen, rapporterar SVT

Lars-Gunnar Lundh, lagman vid Västmanlands tingsrätt, arbetar med Domstolsverkets översyn.

– Som det är nu tycker jag inte det är bra. Jag tycker nog det finns all anledning att se över hur redovisningarna utformas och hur man kan jämföra kostnaderna som helhet, säger han till SVT.

Dadgostar slår hårt mot Attendo

Aftonbladet följer upp sitt avslöjande från måndagen om att flera toppchefer inom vårdjätten Attendo har fått miljonbonusar samtidigt som företaget fått 130 miljoner i coronastöd. Nyheten har väckt ilskna reaktioner och bland andra V-ledaren Nooshi Dadgostar tycker att företaget har ”förbrukat sin rätt att få finnas”.

M-ledamot hade mikrofonen på

I skånska kommunen Sjöbo kräver fullmäktigeledamoten Lars Lundberg (KD) att M-kollegan Susan Melsen ska avgå som familjenämndens ordförande, rapporterar SVT Skåne. Detta efter att Melsen kallat Lundberg "idiot" vid ett kommunfullmäktigemöte när hon trodde att mikrofonen var av.

– Det är oacceptabelt, så gör man inte. Hon har bett om ursäkt och det har jag accepterat men sen är det förtroendefrågan: vi kan inte sitta som politiker i en skolnämnd där våra lärare och pedagoger arbetar med värdegrundsfrågor när den ledande politikern kallar andra för ”idioter”, säger Lars Lundberg (KD) till SVT Skåne.

Susan Melsen säger att hon ångrar sig djupt.

– Det var en jättemiss, helt klart. Som ordförande har man lite större ansvar än ledamöterna hur man beter sig, men gjort är gjort. Vi som politiker är inte bättre än andra och jag får stå mitt kast.

SD:are misstänkt för hets mot folkgrupp

I Södermanland har en förundersökning om hets mot folkgrupp har startats mot Sverigedemokraten Bertil Malmberg, rapporterar SR Sörmland. Detta efter att Malmborg vid ett regionfullmäktigesammanträde sagt att personer från vissa länder har lägre IQ än andra.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024