Överblick: Statsministern har corona och försvaret kallar in reserver till Gotland

Statsminister Magdalena Andersson har testat positivt. Riksdagen kommer rösta nej till förlängd pandemilag. EU är nu eniga om ryska kravlistan. Försvarsmakten kallar in reservofficerare.

Foto: Karl Melander/TT
Josefin Lingström

Statsminister Magdalena Andersson har testat positivt för covid-19, men mår under omständigheterna bra, uppger TT/Aftonbladet. Tidigare i veckan testade även partiledarna Per Bolund (MP) och Annie Lööf (C) positivt för covid-19.

”Statsministern har testat positivt för covid-19 i ett snabbtest. Hon följer rådande rekommendationer och kommer att utföra sitt arbete hemifrån”, meddelar hennes pressekreterare i en kommentar till TT.

Halverad pandemilag

Enligt uppgifter till TT finns det en majoritet i riksdagen som kommer rösta nej till regeringens förslag om att förlänga pandemilagen med fyra månader. Riksdagens socialutskott anser istället att en förlängning på två månader är rimlig.

Enigt EU mot Ryssland

EU:s försvars- och utrikesministrar har haft ett möte för att diskutera säkerhetsläget och situationen vid Ukrainas gräns där Ryssland har samlat stora militära trupper. Ryssland har också framfört en kravlista, bland annat om att Nato inte ska ta in nya medlemsländer.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) råder det en enighet bland EU-medlemmarna att Rysslands krav är oacceptabla.

– Det handlar om respekt för nationernas rätt att fatta sina egna beslut i Europa, om Sveriges och Finlands frihet, det är inte förhandlingsbart, säger Hultqvist till SR.

Reserver kallas in

Försvarsmakten har samtidigt ökat beredskapen på Gotland, efter att tre ryska landstigningsfartyg seglat in i Östersjön. Försvarets insatschef Michael Claesson berättar nu för Aftonbladet att även reservofficerare har kallats in för att stärka upp regementet på ön. Men det görs även andra åtgärder för att stärka upp, berättar Claesson.

– Men det handlar inte bara om Gotland utan flera delar av landet. Jag använder de resurser jag har för att kunna vara närvarande. En del syns, en del syns inte, men definitivt på ön, ja.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024