Överblick: Statsministern hos lärarna och utbildningsministern hos kungen

Läkarförbundet vill att begreppet ”vård som inte kan anstå” avskaffas. Centern vill strama åt partifinansieringen. Sexuellt våld i krigets Ukraina diskuteras vid WHO-möte. Och KU konstaterar rekord i utskottsinitiativ. 

Statsminister Magdalena Andersson talade hos Lärarnas Riksförbund i dag på förmiddagen.
Statsminister Magdalena Andersson talade hos Lärarnas Riksförbund i dag på förmiddagen.Foto: Claudio Bresciani/TT
Sanna Rayman

Lärarnas riksförbund, som håller förbundsmöte till och med i morgon tisdag, beslutade i helgen att upplösa sitt för att etablera ett nytt tillsammans med lärarkårens andra fackförbund: Lärarförbundet. Det nya förbundet kommer att heta Sveriges lärare.

Under dagens konferens talade statsminister Magdalena Andersson (S) inför medlemmarna, som att döma av tweets från konferensen var entusiastiska:


Initiativrika utskott

Antalet utskottsinitiativ har ökat rejält under mandatperioden, enligt en utvärdering från Konstitutionsutskottet. Det rapporterar Ekot, som skriver:

”Under 2020/2021 lade partierna fram förslag på utskottsinitiativ hela 141 gånger. Alla får förstås inte majoritet, men det här är rekord, sedan möjligheten infördes 1971. Antalet brukar ligga på under 20 per år.”

Anledningarna till utvecklingen tros vara dels det parlamentariska läget, dels att medier gärna ger utskottsinitiativ uppmärksamhet.

C-förslag om uppstramad partifinansiering

Centerpartiet vill förbjuda partifinansiering från utlandet och utreda vilka reformer som krävs för att stärka de svenska politiska partiernas motståndskraft mot yttre hot. Det föreslår partiets talesperson i konstitutionella frågor, Linda Modig, tillsammans med den utrikespolitiska talespersonen Kerstin Lundgren och Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson.

Centern vill även införa striktare redovisningsregler för de politiska partierna och låta de redovisningar som görs i dag omfatta mer information, för att på så vis öka insyn och transparens.

Läkarförbundet vill avskaffa otydligt lagbegrepp

Läkarförbundet kritiserar i Sydsvenskan begreppet ”vård som inte kan anstå”, som är lagtextens beskrivning av den vård som exempelvis flyende från Ukraina har rätt till i Sverige. Begreppet är enligt förbundet otydligt och svårt att använda för läkare då det är bredare än akutvård, men saknar definitioner, vilket skapar etisk stress hos de läkare som ska bedöma vilken vård olika individer har rätt till.

Läkarförbundet påpekar även att regionerna inte hanterar och tolkar begreppet likadant, vilket skapar ojämlikhet. Man lyfter fram Region Gävleborg, som har beslutat att ge de som flyr undan krig ”rätt till samma vård som gävleborgarna själva” och föreslår avslutningsvis:

”Läkarförbundet vill att regering och riksdag föreslår och genomför lagändringar, där begreppet ’vård som inte kan anstå’ avskaffas. Rätt till vård efter behov ska vara en mänsklig rättighet.”

Sexuellt krigsvåld i fokus

Det sexuella våldet och dess konsekvenser i krigets Ukraina är temat för en debattartikel i Barometern, undertecknad av riksdagspolitiker som ingår i riksdagens tvärpolitiska nätverk för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

Undertecknarna kräver bland annat att regeringen ska verka för att rätten till säker abort integreras i alla humanitära insatser i Ukraina och i angränsande länder samt att Ryssland ska ställas till svars för krigsförbrytelser vid internationella brottmålsdomstolen.

Det sexuella våldet i kriget är också, vid sidan om exempelvis antibiotikaresistens som lyftes av Sverige vid en särskild frukost i dag, en av punkterna på dagordningen när socialminister Lena Hallengren i dag deltar vid Världshälsoförsamlingen (WHA, World Health Assembly) i Genève. WHA är WHO:s högsta beslutande församling och håller just nu sitt första helt fysiska möte sedan pandemins start.

Annat i dag

Försvarsminister Peter Hultqvist möter i dag Natos högsta operativa militära befälhavare (SACEUR) vid ett möte i Stuttgart, Tyskland.

Utbildningsminister Anna Ekström, integrations- och migrationsminister Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson deltar i informationskonselj med Kung Carl XVI Gustaf och Kronprinsessan Victoria i Kungliga slottet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024