Överblick: Statsministern KU-anmäls och JO har fått rekordmånga anmälningar

Statsminister Magdalena Andersson anmäls till KU. Besked om slutförvaret kommer inom en vecka. Finansmarknadsministern vill dra sitt strå till stacken i bekämpandet av grov brottslighet. JO har fått in 9 000 anmälningar om vaccinbevis.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Josefin Lingström

Den nytillträdda statsministern Magdalena Andersson anmäls nu till riksdagens konstitutionsutskott (KU) av Sverigedemokraterna. Anledningen är hennes uttalande om att en förundersökning har inletts av åklagare mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om misstänkt sexuellt ofredande, skriver TT/Omni.

– Det finns ingen tvekan om vad som hänt. Han säger att det var oavsiktligt och jag har ingen anledning att inte tro på det, citeras Andersson i DN.

Men SD:s gruppledare, Henrik Vinge, skriver att om Andersson föregriper förundersökningen och därmed äventyrar rättstillämpningens självständighet så ”är det att betrakta som både anmärkningsvärt och otillbörligt”.

Besked om slutförvaret på väg

Den nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) berättar i SVT att det inom kort kommer ett beslut om frågan om slutförvar av kärnavfall i Östhammar.

– Förhoppningsvis de kommande dagarna, kommande veckan, säger hon.

Sedan tidigare har Liberalerna öppnat för att rikta misstroende mot Strandhälls föregångare Per Bolund (MP), eftersom de anser att regeringen agerat saktfärdigt. M, SD, och KD har tidigare sagt att de kan ställa sig bakom ett sådant misstroende.

Ny minister vill dra sitt strå till stacken

Max Elger (S) kliver in som ny finansmarknadsminister i regeringen. Fram tills nu har han varit statssekreterare hos Magdalena Anderssons under hennes tid som finansminister. Elger tror själv att hans ministerportfölj inte är frågor som vinner val åt Socialdemokraterna.

Men Elger berättar för Altinget att han vill dra sitt strå till stacken när det kommer till att knäcka gängen och brottsligheten.

– I regeringens samlade arbete för att bekämpa den organiserade brottsligheten är mitt ansvar att bekämpa penningtvätt en beståndsdel och det kommer jag att arbeta med.

Över 9 000 anmälningar till JO

I dag införs vaccinationsbevis i landet för evenemang inomhus med över 100 besökare. Det är frivilligt för arrangören, men om det inte används behövs i stället en rad smittskyddsåtgärder.

De senaste två veckorna har Justitieombudsmannen (JO) fått in över 9 100 anmälningar mot de nya vaccinpassen, rapporterar Svenska Dagbladet. Det är ungefär lika många anmälningar som myndigheten får under ett år. Anmälningarna riktas främst mot Folkhälsomyndigheten och regeringen.

I en namninsamling uppmanas privatpersoner att JO-anmäla vaccinpassen, där över 32 000 personer skrivit under. Och på JO ser man att en del anmälningar har identisk text.

– Vi gissar att det finns en samordning. Men vi läser alla anmälningar som vi får in och bedömer dem. Däremot kommer det bli så att många anmälningar med samma innehåll blir bedömda som en klump, Anders Jansson, informationsansvarig på JO, till Svd.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024