Överblick: Statsministern vill ha ”nationell offensiv” och SD vägrar klimatmålen

SD kommer inte att ställa sig bakom klimatmålen. Statsministern vill ha ”nationell offensiv” mot kriminella nätverk. Paludans möten har kostat polisen 43 miljoner kronor. Kriminalvården behöver mer pengar.

Jimmie Åkesson (SD) lyfte i sitt sommartal att Kriminalvården bör byta namn till Straffverket.
Jimmie Åkesson (SD) lyfte i sitt sommartal att Kriminalvården bör byta namn till Straffverket.Foto: Johan Nilsson/TT
Josefin Lingström

Sverigedemokraterna ställer sig inte bakom klimatmålen och har inga planer på att göra det. SD är det enda riksdagspartiet som inte ställer sig bakom målen med hänvisning till att tidsramen har varit för snäv, som lett till extrema el- och bränslepriser.

– Det är rent självplågeri det vi ägnar oss åt i Sverige, säger partiledaren Jimmie Åkesson i SR:s partiledarutfrågning.

Tal med löften

Under helgen har både M-ledaren Ulf Kristersson, SD-ledaren Jimmie Åkesson och statsminister Magdalena Andersson hållit sina sommartal. Kristerssons huvudbudskap var att arbetslinjen ska försvaras och att det ska bli mer lönsamt att jobba. Moderaterna vill sänka skatten för de som arbetar och för långtidsarbetslösa som skaffar jobb.

– Det är långtidsarbetslösheten som är det riktigt allvarliga problemet, säger Kristersson uppger TT/Omni.

Åkesson lyfte i sitt tal att Kriminalvården bör byta namn till Straffverket samt att partiet vill sänka straffåldern, uppger Aftonbladet.

Magdalena Andersson fokuserade på att starta en ”nationell offensiv” mot kriminella nätverk. Bland annat ska personer kunna straffas för att dra in minderåriga i sin verksamhet. S vill också att minimistraffet för grovt vapenbrott höjs från två till fyra år, uppger SVT.

Myndighet ber om mer pengar

Regeringens satsningar på hårdare straff och exempelvis slopad straffrabatt har gjort att antalet intagna på Kriminalvården ökar. Det beräknas att fortsätta öka framöver och expansionen av Kriminalvården blir också dyrare än tidigare bedömningar. Det gör att myndigheten ber om mer pengar av regeringen.

– Kapacitetsökningen som vi planerar för är otroligt kostnadsdrivande, det har vi yrkat för. Tidigare beslut har vi bedömt är tillräckliga för 2023 och 2024 men vi behöver ytterligare 1,1 miljarder till 2025, säger Martin Holmgren, generaldirektör på Kriminalvården, till SVT.

Notan för Paludan

Polisens insatser kring den svensk-danska politikern Rasmus Paludans valmöten har hittills i år kostat över 43 miljoner kronor, enligt SR. Förutom pengarna har det även gått ut över polisens ordinarie verksamhet så som det brottsförebyggande arbetet.

Sten Widmalm, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, säger att det ingår i polisens uppgift att skydda allmänna sammankomster för att värna yttrandefriheten. Och att det måste få kosta pengar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024