Överblick: Stefan Löfven avgår och kommuntoppar känner sig ensamma

Nya talmansrundor väntar efter att statsministern begärt att entledigas från sin post. Fack dömer ut pensionsgruppen och vill att den avvecklas. Toppolitiker i kommunerna känner sig ofta ensamma och utsatta, enligt ny studie. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Sanna Rayman

Statsminister Stefan Löfven gav vid en pressträff nyss beskedet att han i dag hos talmannen har begärt att bli entledigad som statsminister.

Vid pressträffen påminde Löfven om hösten 2018 och vintern därefter och menade att januaripartierna då tog ansvar för demokratin.

– Vi såg bortom de partipolitiska skillnaderna, vi tog utgångspunkt i det gemensamma. Inget parti fick allt, men alla fick nånting, sade Löfven.

Löfven riktade också skarp kritik mot Vänsterpartiet, som han menar har ”lierat sig med ett högerextremt parti”.  

– Det råder inga tvivel om att V:s agerande och beredvillighet att agera med de högerkonservativa har lett fram till denna kris, sade han.

Statsministern konstaterade att det är oklart om det finns förutsättningar för en högerkonservativ regering, men menade samtidigt att landets bästa måste gå först. 

– Med ett år kvar till ordinarie val, med hänsyn till extraordinär situation med pågående pandemi är ett extra val inte det som är bäst för Sverige, sade han. 

Regeringen sitter kvar i väntan på talmansrundorna. Hur dessa faller ut är dock oklart och det finns osäkra kort i och utanför flera partier.

Misslyckas riksdagen åter att enas kring en statsminister är extra val fortfarande en möjlig utgång. 

Avveckla pensionsgruppen, manar fack

Riksdagens pensionsgrupp, som ansvarar för Sveriges pensionssystem under ledning av socialförsäkringsministern, har misslyckats med sitt uppdrag. Det skriver Försäkringsfacket Forena i dag på DN Debatt. Gruppen har aldrig utvärderats, vare sig internt eller externt, varför Forena nu har genomfört en egen granskning. I utvärderingen kommer Forena fram till bland annat att pensionsgruppen inte har värnat livsinkomstprincipen, oftare lyfter frågor och förslag utanför pensionssystemet än man försöker rätta till brister inom det, samt att man agerat senfärdigt när brister i systemen kommit i dagen.

”Sveriges nya/kommande regering bör därför omgående tillsätta en pensionsberedning där samtliga riksdagspartier är välkomna att medverka och där dess uppdrag tydliggörs med innebörden att upprätthålla och utveckla vårt svenska pensionssystem”, avslutar debattörerna Anders Johansson och Håkan Svärdman, Forena.

Ledande politiker ofta ensamma

Det är vanligt att känna sig både ensam och utsatt som kommunstyrelseordförande, rapporterar Sveriges Radio om en studie som genomförts på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Till grund för studien ligger en enkät som besvarats av 215 av landets 290 kommunstyrelseordförande.

44 procent uppger också att de har utsatts för hat, hot eller våld under de senaste fem åren och inom SKR diskuteras nu hur man ska hjälpa och utbilda toppolitiker, inte minst inför kommande val. Ta del av studien här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024