Överblick: Svängig opinion, M+KD+SD+L-turné och nya myndighetsnamn

Fördel SD när partiet blir fyra procentenheter större än M i mätning. S i Göteborg backar Anders Ygeman om befolkningssammansättning i utsatta bostadsområden. Borgerlig energiturné drar igång och skapar turbulens inom L. Och så inspireras Sydsvenskans kultursida av SD:s förslag om nya myndighetsnamn. 

I SVT/Novus <a href="https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-storre-an-m-i-novus-matning-satter-spelplanen" target="_blank" rel="noopener">mätning</a> är SD just nu fyra procentenheter större än M.
I SVT/Novus mätning är SD just nu fyra procentenheter större än M.Foto: Magnus Andersson, Adam Ihse/TT
Sanna Rayman

Det är svängigt i opinionen. Just nu visar SVT/Novus mätning att SD är fyra procentenheter större än M.

Jimmie Åkesson ville i P3 på morgonen inte svara på om han avser att kräva statsministerposten om SD blir det större oppositionspartiet efter valet.

I SvD/Sifos mätning av läget i Stockholm går siffrorna också emot Moderaterna, som försvagas med över två procentenheter, medan S verkar ha en uppåtkurva.

– Det har tillkommit fler väljare. De som har rest sig från soffan har Socialdemokraterna i hög utsträckning lyckats ta, säger Toivo Sjörén, vd och opinionschef på Sifo.

S i Göteborg tycker som Ygeman

Socialdemokraterna i Göteborg sluter upp bakom Anders Ygemans tidigare uttalade målsättningar om att det ska vara max hälften med utomnordisk bakgrund i utsatta bostadsområden. När S i Göteborg diskuterar förslaget ges det dock en lite annan formulering.

– Det viktiga är att majoriteten i ett område har svenska som modersmål, säger Jonas Attenius, toppolitiker för Socialdemokraterna i Göteborg, till SVT Väst.

Klart för L+M+KD+SD-turné, mer oklart om regering

L, M, KD och SD ger sig ut på gemensam bussturné. Temat för turnén är energi och det är de respektive partiernas energipolitiska talespersoner som tillsammans ska besöka Sveriges kärnkraftverk, rapporterar Aftonbladet. Turnén startar med en tur till Forsmarks kärnkraftverk på tisdag. DN rapporterar emellertid att den skapar irritation internt inom L. ”Riktigt jävla piss att partiet kör gemensam turné med SD. Helt jävla onödigt” skriver till exempel riksdagskandidaten och LUF:aren Anton Holmlund på Twitter.

När M-ledaren Ulf Kristersson frågades ut i SVT på söndagskvällen gav han emellertid inget tydligt svar på om han ser Liberalerna som ett regeringsparti i, eller ett stödparti till, en eventuell moderatledd regering.

– Jag håller den frågan helt öppen, sade Kristersson som menade att M och L ligger nära varandra i sak, men att ”Liberalerna måste vara beredda att samtala helt öppet, jag vill inte ta med mig några låsningar i en regering”.

I övrigt placerade Kristersson KD som regeringspartners, men placerade SD som ett stödparti.

Sydsvenskan har hela listan på nya myndighetsnamn

Som reaktion på SD-ledaren Jimmie Åkessons förslag i förra veckan om att döpa om Kriminalvården till Straffverket har kulturredaktionen på Sydsvenskan skapat en hel lista med förslag på myndigheter som borde byta namn.

Bland förslagen märks idéer som att Försvarets materielverk istället kunde heta Vapenförrådet, att Konstfack kunde döpas om till Vita havet och att Moderna museet lika gärna kunde benämnas Geten i bildäcket–museet. Myndigheten för kulturanalys föreslås heta Södermalm medan Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor får den kortare titeln Elevrådet. Statens haverikommission tycker Sydsvenskan borde heta Statshaverikommissionen. Man riktar också udden hemåt och föreslår att Malmö universitet bör återgå till att kallas Malmö högskola. 

Den som vill veta vilka myndigheter som riskerar att läggas ned efter valet, kan ta del av Altingets enkät i ärendet


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024