Överblick: Sverige får EU-uppdrag att bistå Ukraina och högsta inflationen sedan 1991

Sverige ska bistå bostäder till Ukraina enligt nytt EU-uppdrag. Rekordinflation slår högre än väntat. MSB vill se bredare plan för varubrist. Vänsterpartiet ställer sig kritiska till Natointräde. 

Robert Wallén på MSB säger att nya EU-uppdraget blir en av de största MSB-insatserna historiskt sett. 
Robert Wallén på MSB säger att nya EU-uppdraget blir en av de största MSB-insatserna historiskt sett. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under morgonen presenterade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) avdelningschef Robert Wallén ett nytt EU-uppdrag som Sverige fått. 

Sverige får i uppdrag att bistå Ukraina och närliggande områden med nödboenden, enligt SvD. Upphandling av boenden är MSB:s uppdrag och ska ske inom sex månader. Uppdraget innebär att MSB kommer behöva handla upp omkring 20 000 boenden.

– Det blir en av de större MSB-insatserna som vi gjort historiskt sett. Ambitionen är att få de första boenden på plats inom ett par veckor, säger Robert Wallén till TT. 

Högre inflation än väntat

Ny statistik från Statistiska centralbyrån visar att inflationen steg till 6,1 procent under mars. Den högsta siffran sedan december 1991 rapporterar TT. Enligt Infronts prognosenkät är inflationen högre än väntat.

– Inflationstakten steg kraftigt till följd av en allmän, bred prisuppgång. Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökade, men framför allt var det stigande el- och drivmedelspriser som påverkade, säger SCB:s prisstatistiker Caroline Neander i ett pressmeddelande.

Större ansvar för myndigheterna

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver i en ny lägesbedömning till regeringen att både privata och offentliga aktörer som driver samhällsviktig verksamhet bör ta fram planer för varubrist.

– Man behöver se så man kan ha en fungerade försörjning av varor och tjänster. Även om det blir störningar som gör att man måste arbeta med sin egen robusthet och sin egna beredskap för att upprätthålla sin verksamhet, säger Maria Bergstrand som är ansvarig för operativ samordning på MSB till SR.

Varorna MSB syftar på är insatsvaror snarare än matvaror. Insatsvaror är förbrukningsvaror och används för att tillverka andra varor, men exakt vilka varor omfattas av sekretess. 

V: Bromskloss för Nato

Nooshi Dadgostar (V) ställer sig kritisk till Socialdemokraternas närmande till Nato. I en intervju med Göteborgs-Posten säger Dadgostar att hon inte är beredd att skicka svenska trupper in i döden för Erdogans sak i Turkiet eller Orbans sak i Ungern. 

Dadgostar anser att bedömningarna ska ses över då det säkerhetspolitiska läget förändrats drastiskt senaste månaderna. Samtidigt tror Vänsterpartiets ledare att Sveriges geopolitiska läge utgör ett alldeles för stort intresse för USA och andra Nato-länder.

– Joe Biden har redan har sagt att Sverige är okränkbart. Vi har flera Nato-länder runt omkring oss. Det går inte att tänka sig ett ryskt angrepp utan att väldigt många skulle reagera och det har de redan gett ett mycket tydligt uttryck för, säger Nooshi Dadgostar till GP.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024