Överblick: Sverige störst energiexportör i Europa och L vänder om lottning till friskolor

MP hamnar över riksdagsspärren i ny mätning. Sverige störst energiexportör i Europa. L öppnar för lottning till friskolor. Dadgostar (V) och Kristersson (M) presenterar nyheter. KD vill skärpa straffen för unga.

Miljöpartiet har i Novus mätningar hamnat under spärren sedan december förra året. 
Miljöpartiet har i Novus mätningar hamnat under spärren sedan december förra året. Foto: Johan Jeppsson/TT
Rebecka Prahl

I SVT/Novus senaste väljarundersökning hamnar Miljöpartiet över riksdagsspärren. Partiet får 5,2 procent av väljarstödet, där flera av väljarna kommer från S eller V.

Språkröret Märta Stenevi menar att det ökade stödet beror på att Miljöpartiet är det enda parti som ”är berett att prioritera klimatfrågan på riktigt och att de andra partierna lämnat walk over”. Men hon ser också taktiska skäl från väljarna.  

– Jag tror att det finns en faktor att många svenskar, precis som vi, inte vill se en blå-brun regering. Ska man hålla Jimmie Åkesson och SD utanför inflytande så behövs vi för en rödgrön regeringsbildning, säger Stenevi till SVT.

L öppnar för lottning till friskolor

I Ekots partiledarutfrågning vänder L-ledaren Johan Pehrson om lottning till fristående skolor med långa köer. Liberalerna har tidigare sagt nej till att elever ska kunna fördelas skolplats genom lottning. 

– Om en rad andra acceptabla urvalskriterier använts, då kan det vara så, säger han i intervjun.  

Pehrson uppger också att paritet inte kommer stödja eller släppa fram en regering som Sverigedemokraterna ingår i. Däremot är L villiga att samarbeta med SD i sakfrågor.  

Sverige störst energiexportör

Sverige har gått om Frankrike som största energiexportör i Europa under första halvåret 2022, skriver Omni.  

– Att Sverige seglat upp i topp på exportligan har mer att göra med Frankrikes skifte från nettoexportör tidigare i år till nettoimportör, säger en talesperson för analysbolaget Enappsys till Reuters. 

Totalt har Sverige exporterat 16 terawattimmar. Energin kommer främst från kärnkraft, vindkraft samt vät- och biogas.

Avskaffad straffrabatt

Krisdemokraterna presenterade under onsdagen fem punkter för att vända brottsutvecklingen. Bland annat vill partiet avskaffa straffrabatten för alla mellan 18 och 25 år, rapporterar TT

– Vi behöver kraftigt begränsa straffrabatten mellan 15 och 18 år för att minska tröskeleffekterna, säger Busch.

Partiet vill också höja maxstraffet för unga, så att unga över 15 år ska kunna dömas till 15 års ungdomsfängelse för grova brott. 

Kristersson och Dadgostar presenterar nyheter

V-ledaren Nooshi Dadgostar håller pressträff klockan 11 för att presentera en energinyhet, skriver partiet i ett pressmeddelande.  

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Moderaternas oppositionsråd i Uppsala, Therez Almerfors, håller en pressträff i Uppsala för att presentera nyheter. 

Läget på arbetsmarknaden 

I dag klockan 13 håller arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) pressträff tillsammans med finansminister Mikael Damberg (S) om sysselsättningen i Sverige. Se den här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024