Överblick: Thunberg tar över DN och IF Metall backar om kongress

ÖVERBLICK. Greta Thunberg tar över Dagens nyheter. Äldre får samma coronarestriktioner som övriga befolkningen. Efter Tegnells kritik – IF Metall ställer in sin kongress. Malmö stads jakt på svan var olaglig. Läs Altingets överblick. 

Miljöaktivisten Greta Thunberg deltar i en manifestation med Fridays for future på Mynttorget i Stockholm. I december ska hon ta över DN för en dag.
Miljöaktivisten Greta Thunberg deltar i en manifestation med Fridays for future på Mynttorget i Stockholm. I december ska hon ta över DN för en dag.Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

Greta Thunbergs kritik mot hur medier hanterar klimatkrisen är väl känd. Nu ger Dagens nyheter henne en chans att visa vad hon menar. I december tar hon över chefredaktör Peter Wolodarskis stol för en dag.

– Jag hoppas att DN och även andra medier kan influeras av detta, säger Greta Thunberg i en artikel i Dagens nyheter.

Peter Wolodarski bedyrar att det inte är bara är ett jippo för en dag.

– För oss ingår detta som en del i en större ansträngning att uppvärdera klimatfrågan journalistiskt. Vi kommer att avsätta mer resurser för att rapportera om den i vardagen och dessutom se över vår annonspolicy.

PRO välkomna äldrebesked

De speciella rekommendationerna för dem som är 70 år och äldre tas bort, meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff på torsdagsmorgonen. Enligt Folkhälsomyndigheten är anledningen att smittspridningen är relativt låg och att man befarar att isoleringen kan få allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser.

– Alla i Sverige får samma ansvar för att skydda sig själva och andra, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.

Pensionärernas riksorganisation, PRO, hör till dem som välkomnar beskedet.

– Många äldre har isolerat sig alldeles för mycket, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg i Expressen TV.

IF Metall backar om kongress

– En ganska stor risk.

Så löd statsepidemiolog Anders Tegnells kommentar om IF Metalls planerade kongress i Västerås i slutet av november där omkring 400 personer väntades delta.

Nu har IF Metall beslutat att ställa in, rapporterar Arbetet.

– Smittspridningen har gått åt fel håll, säger förbundssekreterare Martin Gunnarsson till tidningen.

Den 16 maj är det dags för val till Sametinget. I tisdags var sista datum att anmäla sig till röstlängden och nu har en debatt blossat upp om röstlängden ska vara offentlig eller ej. En enkät som Sameradion & SVT Sápmi har gjort visar att åtta av partierna vill strypa allmänhetens insyn i röstlängden.

Fel när Malmö stad sköt svanen

Våren 2019 beslutade Länsstyrelsen i Skåne att tillåta skyddsjakt på en ilsken svan, efter en ansökan från Malmö stad. Men enligt Förvaltningsrätten fanns det inte laglig grund för beslutet.

– Domstolen anser att annat inte har framkommit än att svanen uppvisade ett naturligt beteende i sitt försvar av boplatsen, säger Henrik Hedberg, rådman på Förvaltningsrätten i Malmö, till P4 Malmöhus.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024