Överblick: Turbulens kan leda till att färre röstar och lottning kan avgöra budgeten

Den turbulenta mandatperioden kan göra att färre går och rösta. Statlig e-legitimation utreds. Kritik mot regeringens arbete med att stoppa mäns våld mot kvinnor. Lottning kan avgöra vilken budget det blir.

Finansminister planerar att lägga fram en ny vårändringsbudget under morgondagen.
Finansminister planerar att lägga fram en ny vårändringsbudget under morgondagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Josefin Lingström

Det blev ingen vårändringsbudget igår. Regeringen planerar att på fredag lägga en justerad vårändringsbudget som innehåller de rödgrönas senaste pensionsförslag. Men det är inte säkert att det finns stöd för det förslag till budget som kommer lämnas då det krävs att partilöse Amineh Kakabaveh måste rösta för den.  

Lägger hon ner sin röst kan det bli lottning, om högeroppositionen har ett gemensamt motförslag, skriver TT/Omni.

Minskat valdeltagande

Senaste tidens turbulens i politiken, med misstroendeomröstningar och budgetomgångar, kan leda till ett minskat deltagande. Den turbulenta mandatperioden gynnar inte förtroendet för politiker, förklarar statsvetaren Marja Lemne.

– Det är rentav väldigt skadligt. Jag har svårt att tro att det här ökar intresset för politik eller viljan att engagera sig. Jag själv som är en politiknörd har tröttnat, säger hon till DN.

Brister i skydd för kvinnor

För ett år sedan lanserade regeringen ett åtgärdsprogram för att stoppa mäns dödliga våld mot kvinnor. Sedan dess har 19 misstänkta mord på kvinnor begåtts av män de haft en relation med.

– Vi ser inte att de här politiska satsningarna leder fram till att kvinnor och barns liv räddas, säger Olga Persson, ordförande för kvinnojourernas riksorganisation Unizon, till SVT. 

Enligt Unizon finns det brister i det skydd som kommunerna ska ge till kvinnor och barn, vilket leder till att färre kvinnor anmäler sina förövare.

Statligt id

Regeringen vill utreda om det ska införas en statlig e-legitimation. Bank-id, som ägs av bankerna, har mer än 90 procent av marknaden för identifiering online. Men enligt digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar behövs det stabila och säkra tjänster för att förhindra bedrägerier och fusk, skriver TT/Omni.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024