Överblick: Utskotten väljs och SD dominerar sociala medier

Riksdagen väljer utskott. SD dominerar på nätet. Infrastrukturministern kritiserar högernej till höghastighetsjärnväg. Svenska flottan hade fartyg i området för Nordstreamläckan samma dag som den inträffade. 

Utskotten snart på plats i riksdagen. Terminsstart på allvar.
Utskotten snart på plats i riksdagen. Terminsstart på allvar.Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Sanna Rayman

Med start i dag klockan elva väljer riksdagen vilka ledamöter som ska ingå i utskotten samt i EU-nämnden. Därefter kallar talmannen till konstituerande sammanträden.

Det går att följa processen via riksdagens sändningar här.

SD dominerar sociala medier

Medieakademins Maktbarometer visar att Sverigedemokraterna är stora i sociala medier och att högern generellt är större än vänstern på samtliga plattformar, förutom Instagram. Det rapporterar SvD Näringsliv som även skriver att i synnerhet Twitter domineras av politiker och opinionsbildare - en trend som blev starkare under 2022.

På Facebook har SD:s partiledare Jimmie Åkesson det tredje största kontot. Hans partikollega Jessica Stegrud ligger sjua.

Besviken Eneroth kritiserar

Efter gårdagens definitiva, men väntade, besked från M, KD, L och SD om att den kommande regeringen säger nej till att bygga höghastighetsjärnväg så riktar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kritik mot beslutet. Han skriver bland annat på Twitter att det är ”Allvarligt om en ny regering avbryter pågående investeringar i nya stambanor i Skåne, Östergötland och Västsverige”. Eneroth menar även att beslutet kommer att leda till såväl problem i järnvägssystemet som svårigheter att nå klimatmålen. Han lyfter också fram vad han menar är historiska moderata försyndelser mot järnvägen: 

 

Flottan var i området kring gasläckorna

Dagens Nyheter rapporterar att marinen hade fartyg i de båda områden utanför Bornholm där de enorma gasläckorna i Nord stream 1 och 2 senare uppstod.

Marinens presschef Jimmie Adamsson bekräftar för DN att fartyg har befunnit sig på platsen samt att de därefter åkte vidare till gränsen mot den ryska exklaven Kaliningrad. På frågan om vad man gjorde utanför Kaliningrad svarar han:

– Det kommenterar jag inte i detalj. Vi rör oss i Östersjön under sjöövervakning. Exakt vad vi gör när vi är ute kommenterar vi inte.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024