Överblick: V vill ha fyrpartiregering men C enas med oppositionen i utskottet

Vänsterpartiet har självförtroende och rustar inför valrörelsen. M får stöd från forna Alliansen för förslag om sekretess mellan myndigheter. Kritik mot regeringens hantering av socialtjänsten. Förslag på reform av gymnasiet presenteras.

Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sanna Rayman

Vänsterpartiet rör sig liksom övriga partier in i valrörelseläge och i slutet av veckan håller partiet kongress och spikar bland annat en valplattform. I en partiledarutfrågning i Expressen i dag upprepar Nooshi Dadgostar Vänsterpartiets uppfattning att om S, V, MP och C får över 50 procent i valet i höst, så bör alla dessa fyra partier också sitta med i regeringen.

Den konstellationen var även vad MP:s språkrör Märta Stenevi skissade upp när hon medverkade i SVT:s 30 minuter häromveckan, så frågan som återstår är vad Socialdemokraterna och Centerpartiet tycker om ett sådant samarbete. Dadgostar säger också till Expressen att hon inte är främmande för att V ”kopierar Miljöpartiets principbeslut, att rösta nej till varje regering som det egna partiet inte sitter med i”.

Forna Alliansen samt SD eniga i utskott

Sekretess mellan myndigheter bör slopas, tycker Moderaterna, som för sitt utskottsinitiativ om detta får stöd av KD, L, SD och C i socialförsäkringsutskottet. Det rapporterar SVT Nyheter.

Förslaget är ett av tio förslag som M presenterade i förra veckan och som syftar till att försvåra möjligheten att vistas illegalt i Sverige. Åtta av de förslagen har nu majoritet i riksdagen, genom utskottsinitiativet.

– Jag är väldigt glad att det finns så många som ställer sig bakom dem, säger Maria Malmer Stenergard, migration- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna till SVT.

Ny styrning för gymnasiet presenteras

Regeringen lämnar i dag förslag om förändrad styrning av gymnasiet till lagrådet. Det rapporterar Sveriges Radio. Syftet med förslaget är att låta arbetsmarknadens behov styra mer, så att fler som går i gymnasiet ska få jobb.

Förslaget presenteras av utbildningsminister Anna Ekström vid en digital pressträff klockan 11.00.

Följ beslutskedjan för förslaget här

Vill stoppa 10-åringar från brottets bana

Att både ungdomar över 15 år och föräldrar till barn i behov av stödinsatser från socialtjänsten kan tacka nej till hjälp tills dess att läget är så illa att tvångsomhändertagande blir aktuellt borde förändras, menar Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L) i en debattartikel i SvD. Jönsson kritiserar regeringen för att inte agera på lagstiftningsområdet, ”trots att goda förslag finns”.

Altinget intervjuade Jan Jönsson om den här problematiken och de förändringar han vill se i höstas, och han sade då bland annat att de verktyg socialtjänsten har att arbeta med är ”är totalt tandlösa”.

Den senaste stora utredningen som såg över socialtjänstlagen gick på remiss förra hösten, men har än så länge inte tagits vidare av regeringen. (Se beslutskedjan för utredningen här.) 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024