Överblick: Väljarna fortsätter att lämna C och Byggnads öppnar för SD

Väljarflykten från Centerpartiet fortsätter efter valet, nytt europeiskt samarbete inleds idag, fackförbundet Byggnads öppnar som första LO-förbund för kontakt med Sverigedemokraterna och så här har kommunerna rört sig på GAL/TAN-skalan. 

Foto: Christine Olsson / TT
Louise Carlsson-Örning

Väljarflykten från Centerpartiet fortsätter. Det visar den första opinionsmätningen från SVT/Novus efter valet, där de backar med 1 procentenhet och landar på 5,7 procent. 

Att Annie Lööf lämnat besked om att hon kommer att avgå menar partisekreterare Michael Arthursson är en viktigt orsak.  

– Annie Lööf har spelat en väldigt stor roll för Centerpartiet under sin långa tid som partiledare, så det skapar naturligtvis en viss osäkerhet, säger han till SVT Nyheter

I undersökningen får Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna ökat stöd. Medan Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna backar. 

Uppgifter: SD vill inte ha L i regering

Under onsdagen lämnade Ulf Kristersson (M) en delrapportering till talmannen Andreas Norlén om hur de pågående regeringsförhandlingarna går.

Varken Norlén eller Kristersson redogjorde för några detaljer. Men enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot vill Sverigedemokraterna inte släppa in Liberalerna i regeringen.

Moderaterna har tidigare öppnat för att Liberalerna kan komma att ingå i regeringen och Liberalerna har klargjort att man vill ha statsrådsposter. Men enligt Ekots källor med insyn i förhandlingarna kommer Sverigedemokraterna kräva betydande eftergifter för att Liberalerna ska få statsrådsposter. 

Ulf Kristersson ska lämna slutrapportering till talmannen den 12 oktober klockan 11.

Byggnads öppnar för SD

Som första LO-förbund kommer fackförbundet Byggnads att inleda samtal med Sverigedemokraternas företrädare i riksdagen. 

– De är med och styr landet nu. Jag kommer åka till riksdagen och driva mina medlemmars intressen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Expressen.

Inom flera LO-förbund har tvister uppstått när SD-politiker som också varit fackliga representanter fått lämna sina fackliga uppdrag då förbunden inte ansett att det gått att kombinera ett politiskt uppdrag inom SD och ett fackligt förtroendeuppdrag. 

Handels, IF Metall och Transport uppger att de fortsatt håller fast vid denna linje även efter valet, rapporterar TT

Nytt europeiskt samarbete

I dag möts statsministrar och presidenter från ett 40-tal europeiska länder i Prag för att inleda det nya samarbetet Europeiska politiska gemenskapen, rapporterar DN

Idén om ett nytt samarbetsforum lanserades av Frankrikes president Emmanuel Macron i maj och syftet är att inrätta ett nytt forum för både EU-länder och länder som står utanför EU, men som delar samma värdegrund, att föra en dialog och att samarbeta. 

Dagens gemensamma diskussioner väntas bland annat handla om säkerhet, energi, klimat och ekonomi. Därefter sker möten på tu man hand mellan olika ledare. Magdalena Andersson kan till exempel tänkas vilja prata med Turkiets president Erdogan om Sveriges Nato-ansökan.

Kommuner i norr flyttar sig mest på GAL/TAN-skalan 

De norrländska kommunerna är de som rört sig mest på GAL/TAN-skalan sedan förra valet. Det framgår när algoritmingenjören Hamid Sarve för andra riksdagsvalet i rad har illustrerat kommunernas ideologiska positionering på forskningsgruppen CHES:s skala. 

Vilhelmina kommun, där S tappade stort i kommunen, till förmån för SD och KD, är den kommun som flyttat sig längst.  

– Många norrländska kommuner har rört sig i högerriktning, det är ganska uppenbart. Hela skalan har förskjutit sig åt det hållet, men speciellt Norrland och allra mest i Vilhelmina då, säger Hamid Sarve, till Dagens Samhälle


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024