Överblick: Ygeman vill utvisa fler och uppstickarparti rasar i opinionen

Regeringen vill att tröskeln för att utvisas ska bli lägre. Imamer tar avstånd från rykten om socialtjänsten. Näst största partiet i Göteborg rasar i opinionen. Statsministern vill inte ha allierade i valrörelsen. 

Migrationsminister Anders Ygeman presenterar förslag som ska göra det lättare att utvisa människor som dömts för brott.
Migrationsminister Anders Ygeman presenterar förslag som ska göra det lättare att utvisa människor som dömts för brott.Foto: Marko Säävälä/TT
Josefin Lingström

Under morgonen presenterar migrationsminister Anders Ygeman förslag som ska göra det lättare att utvisa människor som dömts för brott. Straffvärdesgränsen föreslås halveras från tolv till sex månaders fängelse.

Dessutom föreslås högre krav på att utlänningar ska ha etablerat sig i svenska samhället för att kunna undgå utvisning, skriver TT/Svd.

– Tröskeln för att utvisas har varit alldeles för hög, säger Ygeman under pressträffen.

Uppstickarparti går nedåt

Vid förra valet blev det nybildade partiet Demokraterna nästa största parti i Göteborgs kommun. Men med dryga halvåret kvar till valet får Demokraterna bara 8 procent i den senaste opinionsmätningen som gjorts av GP/Sifo.

De övriga partierna har ökat i mätningarna och fyra partier är nu större än Demokraterna i Göteborg. En folkomröstning om trängselskatt i kommunen 2014 bidrog till att Demokraterna fick så många röster 2018, enligt Jonas Hinnfors som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är tveklöst så att man fångade upp kritiken mot hanteringen av folkomröstningen, men också Västlänken. Sedan har förtroendet för politiker i Göteborg gått upp, inte till några rekordnivåer, men det har stabiliserat sig.

Tar avstånd från rykten

Senaste tiden har det pågått en falsk ryktesspridning om svensk socialtjänst och att det skulle förekomma kidnappning av flyktingars barn. Nu tar Sveriges imamråd och Förenade islamiska föreningen i Sverige avstånd i ett skriftligt uttalande. Föreningarna uppmanar imamer att ta upp detta i samband med dagens fredagsbön.

Samtidigt har Socialstyrelsen märkt av en efterfrågan hos flera kommuner som behöver stöd att informera allmänheten. Därför har information nu översatts till många olika språk, rapporterar SR.

Beredd att samarbeta med nästan alla

Statsminister Magdalena Andersson berättar i en intervju i DN att S som parti inte längre har någon allierad i valrörelsen, inte ens MP. Statsministern berättar att de även kan tänka sig samarbeta med Moderaterna om det är krisläge. 

– Det är inte det som ligger närmast till hands, men i krislägen har vi visat att vi kan samarbeta. Vi har visat det under pandemin och nu i detta säkerhetspolitiska läge. Vi socialdemokrater har ju också historiskt gjort upp med Moderaterna om både försvarspolitik, migrationspolitik och annat.

Det är bara SD som är otänkbara samarbetspartners enligt statsministern.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024