På onsdag röstar riksdagen om Andersson – trots att förhandlingarna inte är klara

Nu står det klart att på onsdagen kommer riksdagen rösta om Magdalena Andersson (S) ska bli ny statsminister för Sverige. Detta trots att förhandlingarna med V och C inte ännu är klara. Efter talmannens besked meddelar V att partiet håller pressträff i eftermiddag. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Josefin Lingström

Riksdagens talman Andreas Norlén höll vid 13-tiden en pressträff när sonderingstiden för Magdalena Andersson (S) gått ut. Där medverkade även Andersson själv. 

Norlén berättar att Andersson har fört samtal ”i god anda” med Vänsterpartiet, men att det ännu inte finns något avtal om regeringsbildningen mellan partierna än.

Redo att prövas

Tidigare har Centerpartiet offentligt sagt att de kommer trycka gult och därmed inte stoppa Magdalena Andersson att bli ny statsminister. Men hon har inte kunnat stämma av Centerpartiets inställning till att Andersson eventuellt sluter ett avtal med Vänsterpartiet kring regeringsbildningen.

– Oaktat de här omständigheterna, har hon inte bett om förlängd sonderingstid. Hon har förklarat att hon är redo att prövas i kammaren i en statsministeromröstning. Det finns då tid till den omröstningen att slutföra samtal och förhandlingar, säger Andreas Norlén under pressträffen.

Onsdag klockan nio

Statsministeromröstningen kommer därmed hållas klockan nio på onsdagsmorgonen, samma dag som budgetomröstningen. Men Andersson och Vänsterpartiet har ännu inte rett ut alla detaljer och har inte nått ända fram i förhandlingarna än, berättar hon.

Det är klart att det bär jag också med mig, att detta skulle betyda någonting för de flickor som växer upp i Sverige.

Magdalena Andersson (S)
Partiledare
Trots det har hon inte begärt mer tid, eftersom ”talmannen redan har gett generöst med tid trots att det bara är 10 månader kvar till valet”.

– Den återstående tiden fram till onsdag kommer jag ägna åt fortsatta förhandlingar, säger Andersson.

Sveriges första kvinnliga statsminister

På en fråga om hur hon känner inför att hon kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister, svarar Andersson hon tackade ja till att bli partiledare för att hon vill ta itu med Sveriges problem. Men hon tillägger:

– Sedan jag blev vald till partiledare för Socialdemokraterna, så har väldigt många föräldrar kommit fram till mig med sina döttrar och sagt att: ”Titta det här kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister”. När man tittar i de här flickorna i ögonen och märker att det växer en tanke där. Det är klart att det bär jag också med mig, att detta skulle betyda någonting för de flickor som växer upp i Sverige, säger hon.

V håller pressträff

Efter pressträffen meddelade Vänsterpartiet att partiledaren Nooshi Dadgostar kommer att hålla en pressträff klockan 15 i riksdagen, där hon kommer kommentera regeringsbildningen.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Andreas Norlén

Talman
jur. dr. (Linköpings uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024