Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

På söndag väljer vi vilket Europa vi vill ha – men vem bryr sig?

Vartannat beslut i din vardag påverkas av EU. Trots detta är intresset för att rösta i EU-valet mycket lägre än i valen till kommun, region och riksdag, skriver Hannes Kataja och David Samuelsson, kommunikationskonsulter med bakgrund inom Moderaterna respektive Socialdemokraterna.

”I Sverige får vi välja. Något vi ska vara tacksamma för och ta till vara. Vi ser nu fram emot att partierna lägger i nästa växel inför valets slutspurt”, skriver debattörerna.
”I Sverige får vi välja. Något vi ska vara tacksamma för och ta till vara. Vi ser nu fram emot att partierna lägger i nästa växel inför valets slutspurt”, skriver debattörerna.Foto: Privat
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När EU-valdagen den 9 juni nu närmar sig med stormsteg känns det på sin plats att påminna om att det faktiskt är ett val som snart går av stapeln.

Det kanske är en självklarhet för många av er, men tyvärr något som en stor del av befolkningen inte känner till eller bryr sig om. Men det är ett viktigt val och det kommer i stor mån påverka vilken politik som kommer att föras under de kommande fem åren.

Oroande stort ointresse 

En undersökning som TV4 har låtit göra visar att endast 59 procent är säkra på att de ska rösta i EU-valet. Det är förvisso högre än deltagandet vid förra EU-valet som låg på omkring 55 procent, men det är tydligt att mer behöver göras för att få upp intresset.

Majoriteten av de svenska väljarna under 25 år visste inte ens om att det var EU-val enligt samma undersökning.

Det kan jämföras med förra riksdagsvalet 2022 där 84,2 procent röstade. Oroande är att svenska ungdomar är ointresserade av att rösta i EU-valet – endast 56 procent av de röstberättigade upp till 30 år tänker gå och rösta i juni enligt en ny undersökning som EU-kommissionen har gjort. Majoriteten av de svenska väljarna under 25 år visste inte ens om att det var EU-val enligt samma undersökning, som gjordes i mitten av april.

Räcker det hela vägen? 

Årets upplaga av EU-valrörelse har visat på flera tydliga trender. Några nya och några vi känner igen. Symbolfrågorna har fått ta stor plats och det märks att det är dessa som berör bland väljarna. EPA-traktorer och vitt snus är exempel på heta ämnen i debatten och det är tydligt att partierna använder detta för att locka väljare och öka intresset för valet. En rimlig taktik då EU-valet och europaparlamentet ofta uppfattas som ”någonting stort där borta, som är svårt att greppa”.

En annan trend som gör comeback är uppstickarpartier. 2004 var det Junilistan som fick hela 14,5 procent och 2009 var det Piratpartiet som fick 7,13 procent. Resultat som gott och väl räckte för att komma in. Årets uppstickare heter Folklistan och drivs på av ett gäng kända politiker och profiler.

Frågan är om det kommer räcka för att ta dem hela vägen in i parlamentet? 

Använd din röst 

Politiken som det beslutas om i Europaparlamentet påverkar beslut som tas hemma i din kommun men också i regionerna. Enligt SKR handlar det om ungefär hälften av frågorna på en dagordning i svenska kommuner och regioner, som påverkas av EU. Uppfattningen om att EU-frågorna handlar om någonting där borta håller alltså inte. Vad du röstar på spelar roll.

Altingets gratis nyhetsbrev

Partierna och representanterna som ni väljer att lägga er röst på representerar olika inriktningar för vart Sverige och Europa ska ta vägen framöver. Se till att läsa på och värdera vilka frågor som är betydelsefulla för just dig. Det viktiga är att du ser till att använda din demokratiska rättighet.

I delar av världen får du inte ens rösta och i vissa länder får du rösta, men där du i princip bara ett alternativ. I Sverige får vi välja. Något vi ska vara tacksamma för och ta till vara. Vi ser nu fram emot att partierna lägger i nästa växel inför valets slutspurt. Särskilt med fokus på att få fler unga att gå till valurnorna den 9 juni.

Så använd din röst. Det kommer vi göra.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024