Premiärminister ser ut att förlora Luxemburgval

Premiärminister Xavier Bettel och Demokratiska partiet ser ut att fråntas regeringsmakten i Luxemburg.

Axel Hyttnäs Telin

Efter söndagens val i Luxemburg verkar det bli svårt för premiärminister Xavier Bettel att klamra sig fast vid makten i mikronationen.

Kristsociala partiet, CSV, får med 29 procent flest röster och blir därmed största parti. Demokratiska partiet, De gröna och Socialistiska arbetarpartiet har tillsammans styrt landet sedan 2013 men ser nu ut att förlora sin majoritet.

– Väljarna har skickat ett tydligt budskap. Även om det kommer som en överraskning för många som bevakar valet, säger CSV-ledaren Luc Frieden till tidningen Delano.

Xavier Bettel säger att han är öppen för att sitta i regering, även om han inte får fortsätta vara premiärminister. Titeln i sig har aldrig varit det viktigaste.

– Det som är viktigt är den politik jag kan bedriva under de nästkommande fem åren. Det har varit en ära att vara premiärminister under tio års tid. Om jag kan fortsätta fem år till, skulle jag bli salig. Om jag måste göra någonting annat, gör jag någonting annat.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024