Regeringen redo att vidta åtgärder i bostadskrisen – men ger inga nya besked

Bostadsministern beskriver samtalet med företrädarna från bostads- och byggbranschen som positivt och viktigt. Några konkreta besked om vad regeringen avser att vidta för åtgärder har Andreas Carlson (KD) inte. Men han är tydlig med att blocköverskridande samtal inte är prioriterat.

”Det var ett viktigt möte att ha innan sommaren med tanke på att läget ser dystert ut, det finns varsel som ligger för sommaren och hösten. Men vi får återkomma när vi har nya besked att ge”, säger bostadsminister Andreas Carlson (KD).
”Det var ett viktigt möte att ha innan sommaren med tanke på att läget ser dystert ut, det finns varsel som ligger för sommaren och hösten. Men vi får återkomma när vi har nya besked att ge”, säger bostadsminister Andreas Carlson (KD).Foto: Fredrik Sandberg/TT/
Louise Carlsson-Örning

– Regeringen står redo att vidta åtgärder. Men vi har i dag efter mötet inte några nya besked att ge, säger bostadsminister Andreas Carlson (KD) till Altinget efter mötet med de 29 aktörerna från bygg- och bostadsmarknaden som bjudits in för att diskutera det tuffa läget på bostadsmarknaden.  

Branschen har efterlyst både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder för att förbättra situationen på bostadsmarknaden och ministern utesluter visserligen inte några åtgärder på kort sikt. Men han säger samtidigt att han inte ser att det finns några enkla och snabba lösningar som politiken kan ta till för att verkligen förändra läget och att regeringens prioritering är att ta ansvar för ekonomin. 

Det viktigaste i detta läget är att föra en ansvarsfull politik som inte motverkar penningpolitiken och hålla nere inflationen.

Andreas Carlson (KD)
Bostadsminister

– Det viktigaste i detta läget är att föra en ansvarsfull politik som inte motverkar penningpolitiken och hålla nere inflationen. Därmed inte sagt att regeringen inte är beredd att vidta åtgärder för att dämpa effekterna här och nu. 

Åtgärder i höstbudget

Startlån till förstagångsköpare, amorteringskrav, bättre möjligheter att kunna omvandla kontorslokaler till bostäder och ett nytt investeringsstöd var några av de inspel som gjordes under mötet. Ministern säger inte vilka av dessa åtgärder som kan bli aktuella. Men han lyfter fram de åtgärder som regeringen sedan tidigare har aviserat.

– Framförallt uppfattar jag att det finns ett stort stöd för de strukturella åtgärder som vi redan pekat ut att vi jobbar med. Då handlar det om att korta ledtider, att förändra och förbättra regelverk, att tillgängliggöra mer byggbar mark, säger han. 

Det viktiga nu är inte att inventera vad varje parti tycker utan att vi har ett tufft ekonomiskt läge som påverkar bostadsmarknaden väldigt kraftigt här och nu.

Andreas Carlson (KD)
Bostadsminister

Angående när nya förslag kan komma at läggas fram pekar Carlson på höstbudgeten. Han säger att det kan komma åtgärder även tidigare, men inte när. 

– Det var ett viktigt möte att ha innan sommaren med tanke på att läget ser dystert ut, det finns varsel som ligger för sommaren och hösten. Men vi får återkomma när vi har nya besked att ge. Jag kommer inte att ge några exakta datum.

Inga samtal över blocken

När det gäller de långsiktiga åtgärderna inom bostadspolitiken har flera aktörer tidigare fört fram behovet av en gemensam syn från politiken. Men Carlson är tydlig med att han inte prioriterar blocköverskridande samtal. 

– Det viktiga nu är inte att inventera vad varje parti tycker utan att vi har ett tufft ekonomiskt läge som påverkar bostadsmarknaden väldigt kraftigt här och nu. Där finns det i huvudsak en samsyn kring vilka hinder det är som behöver tas bort. Där har vi idag har fått många inspel på åtgärder som också kan dämpa effekterna här och nu. Det är det vi lägger fokus på snarare än att bjuda in till blocköverskridande samtal. 

Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024