Regeringen ska se över gruvavgifter

TILLSYN. Statens tillsyn av gruvor kostar mer än de avgifter som gruvbolagen betalar in. När avgifterna höjs de kommande åren kan det finnas anledning att större verksamheter börjar betala högre avgifter än andra, enligt klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Johanna Alskog

I det fortsatta arbetet med att se över avgifterna för prövning och tillsyn så är det en viktig del att även se över avgifterna så att dessa motsvarar de faktiska kostnaderna för de statliga myndigheternas prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter.

ur Åsa Romsons svar till Jonas Jacobsson Gjörtler

Regeringen genomförde en höjning av avgifterna för prövning och tillsyn av gruvverksamhet med 50 procent år 2015. Men när de följande stegen nu ska genomföras fram till 2018, då kan det bli aktuellt att införa en mer avancerad avgiftsskala där stor betalar mer och liten mindre, istället för som i dag där avgiften är densamma för alla. Det framgår av klimat- och miljöminister Åsa Romsons svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Jonas Jacobsson Gjörtler (M).

Underfinansierad tillsyn

Tillsynsverksamheten av gruvor är mycket underfinansierad, vilket Riksrevisionen har påpekat för regeringen i granskningsrapporten Gruavfall – ekonomiska risker för staten. Åsa Romson konstaterar också att avgifterna inte har höjts sedan år 1999 och att regeringen nu genomför en stegvis uppräkning för att gruvbolagen ska ha möjlighet att anpassa sig till de höjda avgiftsbeloppen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024