Regeringen vänder – höjer reduktionsplikten

Reduktionsplikten för bensin och diesel höjs från 6 procent till 10 procent, meddelar regeringen på en pressträff.

Foto: Lars Schröder/TT
Axel Hyttnäs Telin

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kallar höjningen av reduktionsplikten för diesel och bensin en ”gyllene lösning”.

– Det är så här man i praktiken gör en effektiv och rättvis klimatomställning, säger hon på en pressträff tillsammans med de andra Tidöpartierna på tisdagen.

Det var i januari som regeringen sänkte reduktionsplikten till 6 procent för bensin och diesel. Nu vänder de i och med höjningen till 10 procent.

Skattesänkningar ska kompensera

Samtidigt sänker regeringen bensinskatten med 75 öre nästa år. Dieselskatten höjs med 11 öre. Enligt Sverigedemokraterna kompenserar skattesänkningen den höjda reduktionsplikten, för att förhindra prisökningar vid pump.

”Staten står för hela kostnaden. De som oroas av detta kan sova lugnt”, skrev SD:s pressavdelning i en kommentar till Aftonbladet under måndagskvällen.

Närmar sig EU-krav, men långt från svenska mål

Tillsammans väntas förändringarna minska koldioxidutsläppen med sammanräknat två miljoner ton fram till år 2030, enligt regeringens beräkningar.

Enligt regeringens nationella energi- och klimatplan är gapet till EU-kravet för den aktuella utsläppssektorn just nu en till nio miljoner ton, beroende på olika känslighetsanalyser.

Oppositionsföreträdare är samtidigt inte imponerade. Bland annat mot bakgrund av att el vid publika laddstolpar inkluderas framöver i drivmedelsleverantörernas redovisningskrav.

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024