Debatt

Replik: Har socialministern missförstått ungdomsrörelsens förutsättningar?  

Förra veckan skrev socialminister Jakob Forssmed (KD) i en debattartikel att det är dags att reda ut missförstånd kring fritidskortet. Vi undrar om ministern har missförstått ungdomsrörelsens förutsättningar? Det skriver medlemmar i LSU:s civilsamhällespolitiska råd. 

”Fritidskortet kommer sannolikt att fungera för stora organisationer som har satta system för betald verksamhet, men riskerar att misslyckas med att stärka den verksamhet som barn och unga själva driver, och som redan är avgiftsfri”, skriver debattörerna.  
”Fritidskortet kommer sannolikt att fungera för stora organisationer som har satta system för betald verksamhet, men riskerar att misslyckas med att stärka den verksamhet som barn och unga själva driver, och som redan är avgiftsfri”, skriver debattörerna.  Foto: Naina Helén Jåma/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi som skriver den här debattartikeln representerar en stor del av det unga civilsamhället. Vi arbetar varje dag för barn- och ungas meningsfulla fritid och för att alla barn ska hitta in i ett engagemang. Det är ett motgift mot ohälsa och kriminalitet, som socialministern själv uttrycker det. Syftet med fritidskortet skriver vi alla under på, det krävs kraftiga satsningar för att möta vår samtids stora utmaningar. Vi är övertygade om att satsningar på det lokala föreningslivet och civilsamhället är en lösning på detta. 

Medlemmar i LSU:s civilsamhällespolitiska råd:

Noura Berrouba
Ordförande, LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer 

Elias Fjellander
Ordförande, RFSL Ungdom

Ellen Åberg
Ordförande, Sveriges Ungdomsråd

Brendan R. Joseph
Sveriges ungdomsrepresentant till UNESCO

Tomas Aronson Ylipää
Förbundssekreterare, Unga örnars riksförbund

Khaled Naji
Ordförande, Tamam

Henrik Dävermo
Förbundsordförande, Ung media Sverige

Julia Qiu
Ordförande, Unga forskare

Evelina Maro Ferbrache
Förbundsordförande, Sverok

Lotta Wiechel
Studieledare, SSU

Finns risk för misslyckande, Forssmed 

Men socialministerns debattartikel får oss att undra om han har missförstått ungdomsrörelsens förutsättningar? Vi representerar en rörelse som under många år har varit underfinansierad, trots att allt fler medlemmar och organisationer tillkommit de senaste åren. Vi arbetar riktat till utsatta målgrupper med avgiftsfri verksamhet som riktmärke för att fler barn och unga ska hitta in i engagemang.

Vi vill välkomna ännu fler, men för att det ska bli verklighet måste vi ha goda förutsättningar. 

Fritidskortet riskerar därmed att inte nå den verksamhet som vi redan vet når unga, på ungas villkor.

Barn- och ungdomsledda organisationer är resurssvaga, och saknar ofta organisatorisk kapacitet för mer administration. Fritidskortet kommer sannolikt att fungera för stora organisationer som har satta system för betald verksamhet, men riskerar att misslyckas med att stärka den verksamhet som barn och unga själva driver, och som redan är avgiftsfri. Fritidskortet skulle innebära större administrationskostnader, både för att ta del av det och för att implementera avgifter för verksamheter som tidigare varit avgiftsfria.

Fritidskortet riskerar därmed att inte nå den verksamhet som vi redan vet når unga, på ungas villkor. Den typ av verksamhet som fostrar barn och unga till ansvarstagande, delaktiga, välmående och engagerade medborgare.

Statsbidraget måste höjas 

Vi vet att socialministern värderar det unga civilsamhället högt. För att fritidskortet inte ska riskera att enbart landa i stora vuxenledda organisationer, måste statsbidraget till barn- och ungdomsorganisationer höjas för att stärka den administrativa kapaciteten att hantera fritidskortet. Kriterierna för fritidskortet behöver även utformas på ett sätt som inte utesluter våra verksamheter och föreningar. Med en så stor ekonomisk satsning som fritidskortet innebär, får vi inte riskera att det unga civilsamhället utesluts. 

 Vi vill ha:

  • Ett återinfört ökat anslag på 50 miljoner till barn- och ungdomsorganisationer
  • Politiskt tryck på bankföreningen för att på allvar underlätta för unga att skaffa föreningsbankkonton
  • Ett uppdrag till eHälsomyndigheten att förenkla administrationen för små föreningar och möjliggöra för oss att vara med i samråd hur det sker
  • Att ungdomsorganisationer på samma sätt som Riksidrottsförbundets föreningar slipper handläggningsprocesser och enkelt kan ta emot fritidskortspengar

I ljuset av ungas psykiska ohälsa och utsatthet behöver resurserna till barn- och ungdomsorganisationer spegla de samhälleliga kostnaderna och utmaningarna. Att investera i barn- och ungdomsorganisationer är ett sätt att investera i samhället. Kommer socialministern hörsamma våra perspektiv och se till att fritidskortet är tillgängligt för barn och unga som organiserar sig själva?

Läs tidigare inlägg i debatten

Socialministern: Dags att reda ut missförstånden kring fritidskortet

Sverige står inför stora utmaningar. Ett långsiktigt och robust system för barn och ungdomar att aktivera sig med hjälp av idrott, friluftsliv och kultur är ett motgift mot ohälsa och kriminalitet. Därför har regeringen föreslagit reformen med ett fritidskort. Men det råder ett flertal missförstånd som bör redas ut. Det skriver Jakob Forssmed, socialminister (KD). 

Nämnda personer

Jakob Forssmed

Socialminister (KD), förste vice ordförande Kristdemokraterna
fil. mag. statsvetenskap (Göteborgs uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024