Så mycket får skolorna av Fridolins skolmiljarder

KORTNYTT. Regeringen och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har avsatt flera miljarder årligen i statsbudgeten som ska gå till skolorna. Nu är det klart hur mycket skolorna får.

Josefin Lingström

Skolverket har nu beslutat om hur mycket varje kommunal och enskild huvudman ska få av miljarderna som ska öka likvärdigheten i skolan. För 2019 delas 3,5 miljarder ut. För att huvudmännen faktiskt ska få ut sina pengar måste de redovisa en plan för hur de ska spendera dem. Varje summa beräknas utifrån elevantal och ett index för elevernas socioekonomiska bakgrund som Statistiska centralbyrån (SCB) tagit fram. 

Läs också: Fridolin svarar på kritiken mot miljardsatsningen

Huvudmännen får i större utsträckning avgöra vad de vill lägga pengarna på, än vad de får vid riktade statsbidrag. Skolverket ger exempel som att anställa lärarassistenter, satsa på elevhälsa eller mottagande av nyanlända. Så länge det är inom ramen för likvärdighet och kunskapsutveckling.

Läs också: SKL varnar – regeringens miljardsatsning kan slå fel

Den huvudman som får mest pengar, av förklarliga skäl, är Stockholms kommun. Följt av Göteborgs och Malmö kommun. Den enskilda huvudmannen som får mest är Internationella Engelska skolan. På topp 30 av de som får mest är det endast två enskilda huvudmän. Listan över alla huvudmän som får ta emot bidrag hittar du här.

Läs också: Lokalpolitiker om skolmiljarderna: Regeringen litar inte på kommunerna

Nämnda personer

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024