Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera

SD anmäler Kalla faktas avslöjande

Efter Kalla faktas avslöjande om SD:s anonyma konton på sociala medier anmäler partiet nu programmet till Granskningsnämnden.

SD anmäler Kalla fakta till Granskningsnämnden.
SD anmäler Kalla fakta till Granskningsnämnden.Foto: Johan Nilsson/TT
Miranda Olsson

Sverigedemokraterna anser att Kalla fakta i sin granskning av partiets anonyma konton på sociala medier bryter mot kravet på saklighet. Nu har SD skickat in en anmälan till Granskningsnämnden, skriver partiet i ett pressmeddelande.

SD tycker att TV4-programmet har gjort påståenden och utpekanden som varit felaktiga och anser även att bildsättningen varit tänkt att ”på ett osakligt sätt förstärka ett narrativ”.

Sverigedemokraterna pekar även på publiceringens tajming, i nära anslutning till EU-valet.

”Att TV4 valt att sända programmet är särskilt allvarligt sett i ljuset av att det har varit ägnat att skapa en felaktig bild av ett politiskt parti, att sändningen skett i anslutning till valet till Europaparlamentet samt att det ägt rum efter att flera myndigheter varnat för utländsk otillbörlig informationspåverkan och desinformation”, skriver SD i anmälan.

Partiet är bland annat kritiska till att Kalla fakta pekar ut partiets verksamhet på sociala medier som desinformation.

I maj anmäldes programmet även av Myndigheten för psykologiskt försvar. Generaldirektör Magnus Hjort skrev då att intervjuerna med myndighetens personal kunde få tittare att tro att myndigheten uttalat sig om granskningen. Han önskade även TV4 skulle ta bort de berörda klippen, men backade senare från det kravet.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024