Debatt

SD: Vi är Tidösamarbetets sociala samvete

Vi lovade väljarna att sjukförsäkringen skulle bli bättre, inte sämre. Nu infriar vi det löftet. Det skriver Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson, och Clara Aranda (SD), ledamot socialförsäkringsutskottet.

Vårt parti har ett uttalat mål när det kommer till att återupprätta svensk välfärd, skriver debattörerna.
Vårt parti har ett uttalat mål när det kommer till att återupprätta svensk välfärd, skriver debattörerna.Foto: Riksdagen
Oscar Sjöstedt
Clara Aranda
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sjukförsäkringens framtid har diskuterats flitigt efter att de regeländringar som genomfördes under 2021–2022 har utvärderats. I och med det här har vänsteroppositionen spridit falska påståenden om att Sverigedemokraterna skulle bidra till att försämra sjukförsäkringen.

Sjukförsäkringen ska utvecklas

Låt oss därför vara tydliga: Vi har sett hur den åtstramningsfokuserade politiken på sjukförsäkringsområdet resulterat i att allvarligt sjuka personer fått avslag på sin ansökan, samtidigt som deras möjligheter till rehabilitering och återgång i arbete avsevärt har försvårats.

Vi lovade väljarna att sjukförsäkringen skulle bli bättre, inte sämre. Nu infriar vi det löftet; alla de förbättringar som vi var med och drev igenom ska vara kvar, inte en enda reform ska rivas upp.

Med det sagt räcker det givetvis inte att enbart stoppa försämringar, därför har vi tillsammans med regeringen lagt fokus på att arbeta fram förslag som ska utveckla och stärka det svenska sjukförsäkringssystemet.

I budgetpropositionen för 2025 har vi en historisk hög satsning på Försäkringskassans kärnuppdrag, för att bland annat kunna minska myndighetens handläggningstider.

900 miljoner till Försäkringskassan

Myndighetens arbete med att följa upp arbetsgivares plan för återgång i arbete samt samordningen av rehabiliteringsinsatser ska stärkas. Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan får i uppdrag att utveckla sin samverkan, detta är viktigt med tanke på att bristande arbetsmiljö kan ligga bakom många stressrelaterade sjukskrivningar. Möjligheten till arbetsprövning en kortare tid med bibehållen sjukpenning, samt partiellt vilande sjuk och aktivitetsersättning vid studier, ska ses över.

Invandrare ska inte ges full rätt till hela välfärden bara för att de har landat på Arlanda.

Vi presenterar sammantaget ett extra tillskott till Försäkringskassan på nästan 900 miljoner kronor för 2024 och rejäla tillskott planeras även kommande år.

Tillsammans med regeringen höjer vi ersättningarna till personer med sjuk- och rehabiliteringspenningen i särskilda fall. Sverigedemokraterna och regeringen ser också till att stärka sjuk- och aktivitetsersättningens grundskydd genom en anknytningsprincip, som innebär att det bör krävas en lång tids anknytning till Sverige för att få fullständig rätt till socialförsäkringens grundskydd. Invandrare ska inte ges full rätt till hela välfärden bara för att de har landat på Arlanda.

Boendetillägget höjs

Utöver dessa insatser inom sjukförsäkringen görs även andra satsningar inom socialförsäkringen, inte minst till landets barnfamiljer. Vi höjer boendetillägget med 1 700 kronor per månad och barntillägget med 500 kronor per barn upp till tre barn. Vi förlänger också det tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget fram till och med juni 2025.

Vårt parti har ett uttalat mål när det kommer till att återupprätta svensk välfärd. Vi arbetar för att motverka välfärdskriminalitet och avsevärt begränsa tillgången till välfärden för icke-medborgare.

Vi kommer att fortsätta vara det sociala samvetet i samarbetet med regeringen och stå upp för samhällets mest utsatta individer.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024