Sexköpare en heterogen grupp – ”Tacksam drog och ett sätt att dämpa ångest”

Vad driver män att köpa sex? För den grupp som vill förändra sitt beteende och söker sig till behandling kan det handla om tidiga trauman. Åtta kommuner har nu startat en gemensam mottagning för att nå ut till fler sexköpare.

Mörkertalet är stort men den självskattade siffra som brukar nämnas med Folkhälsoinstitutet som källa är att tio procent av alla svenska män har köpt sex någon gång, där 80 procent av köpen är gjorda utomlands.
Mörkertalet är stort men den självskattade siffra som brukar nämnas med Folkhälsoinstitutet som källa är att tio procent av alla svenska män har köpt sex någon gång, där 80 procent av köpen är gjorda utomlands.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Män som betalar för sex är en väldigt spretig grupp. De som söker sig till KAST-mottagningar (Köpare Av Sexuella Tjänster) har det gemensamt att de känner skam och skuld.

– Det är långt ifrån alla som har den förmågan. De som har en väldigt cynisk människosyn, dem möter inte vi här. De som kommer hit är motiverade att förändra sitt beteende, säger Maia Strufve, kurator på KAST-verksamheten i Göteborg.

Alla har inte haft erfarenhet av att ha betalat för sex, många definierar sig hellre som sexmissbrukare än som köpare, ett begrepp som inte innebär samma stigma och tabu. Majoriteten lever i relationer och söker ofta hjälp just för att rädda relationen.

– Ibland kan det vara en partner som hjälper till att knuffa dem över tröskeln hit. Det här är personer som bryr sig om andra och tränger undan egna behov. De är tacksamma att få gå här. Det låter som en paradox och det tycker de anhöriga också, säger Maia Strufve.

Anhöriga får stöd

Skammen är svår även för anhöriga. Kanske har någon kommit på sin partner med att porrsurfa eller ha chattkontakter men partnern förnekar. Anhöriga är välkomna för avlastning och råd och stöd oavsett om partnern går i behandling eller inte.

– Vi jobbar inte rent parterapeutiskt, utan med personerna var för sig då de har så olika behov. Vi har också ett barnfokus men vi har aldrig barn med fysiskt i rummet. Många är föräldrar men det här är inte barnens bekymmer.

Men det finns också de som tycker att de har rätt att köpa sex och hittar sådant som rättfärdigar deras beteende - som att "jag betalar ju, jag gör rätt för mig".

Liselott Åsberg
Verksamhetsledare

Den absolut vanligaste frågan som männen ställer är: hjälp mig att förstå varför jag gör som jag gör när jag inte vill egentligen.

– De säger: jag har en partner, jag har det bra, varför har jag skitat ner mig? Då får vi gå på djupet för varje individ.

”Tacksam drog”

Maia Strufve menar att det ofta handlar om ett fruset trauma tidigt i livet. Kanske förlust av en nära relation eller en viktig person och avsaknad av närhet.

– Många vuxna har den erfarenheten och alla blir inte sexmissbrukare. Men det finns gemensamt att man sexualiserar andra starka känslor. Det är en tacksam drog och ett sätt att dämpa ångest och hantera svåra känslor.

Mötet mellan två personer som köper och säljer sex är ett icke relationellt möte. Maia Strufve beskriver det som att båda i någon mån är objekt.

– Det är ett rollspel där inte känslorna är med. Man kan ladda personen med föreställningar och fantasier man har, den som säljer fyller funktionen att vara objektet, men även den som köper har avhumaniserat sig.

Alla mottagningar medverkar

För den som går på KAST-mottagningen är det fråga om långa psykodynamiska behandlingar.

– Vi har utvecklat metoder och vi gör uppföljning efter ett halvår. Det är vanligt med återfall, men vi har 90-95 procent lyckade behandlingar, säger Maia Strufve.

Just nu pågår en praktiknära studie vid Fou i Väst där landets alla KAST-mottagningar medverkar. Målet är att utvärdera det stöd som ges. Eftersom det inte finns en metod som alla använder sig av kommer behandlarna att skatta stödet och klienterna kommer att berätta hur de upplever effekten.

Göteborg var först att ta emot personer med erfarenhet av att köpa sex 1997. Prostitutionsgruppen hade gjort en studie åren innan för att ta reda på vilka bevekelsegrunder som låg bakom efterfrågan. 40 personer djupintervjuades och resultaten presenterades i boken Könsköparna.

– 38 av de 40 efterfrågade hjälp att förändra sitt beteende. Då startade vi som ett projekt, sprunget från målgruppen själv, säger Maia Strufve.

Efter Göteborg följde Malmö och Stockholm och från 2018 har KAST-verksamheter startat i Skellefteå, Umeå, Karlstad, Västerås och Östersund. Regionkoordinatörer anställda av Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna ska finnas i alla län och vara pådrivande.

Tio procent av alla svenska män

Mörkertalet är stort men den självskattade siffra som brukar nämnas med Folkhälsoinstitutet som källa är att tio procent av alla svenska män har köpt sex någon gång, där 80 procent av köpen är gjorda utomlands.

– Attityden har förändrats över tid, lagen som förbjuder sexköp har påverkat. Frågar du unga personer har de en strängare syn, säger Maia Strufve.

Kommuner driver tillsammans

I Jämtlands län driver de åtta kommunerna Centrum mot våld i Östersund tillsammans. Inom ramen för verksamheten har nyligen en KAST-mottagning startat som finansieras med projektmedel från länsstyrelsen.

– Vi vill minska efterfrågan på köp av sexuella tjänster. Stöd till utsatta är viktigt, men om vi inte motverkar efterfrågan är risken att det fortsätter, säger Liselott Åsberg som är verksamhetsledare.

Inget biståndsbeslut från socialtjänsten krävs, det ska vara lätt att ta kontakt. Man vill arbeta förebyggande och möta män också innan sexköp har hänt, därför vänder sig verksamheten även till dem som upplever sig ha ett problematiskt porrsurfande eller ett sexmissbruk.

– I ett litet län är vi relevanta för ganska få individer men för att de som behöver oss ska nås av informationen att vi finns behöver vi nå ut till många yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården och hos polisen, säger Liselott Åsberg.

Ålder, bakgrund och socioekonomi varierar bland sexköpare.

– De som själva ser sitt beteende som problematiskt är de som söker sig till oss. Men det finns också de som tycker att de har rätt att köpa sex och hittar sådant som rättfärdigar deras beteende – som att ”jag betalar ju, jag gör rätt för mig”.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024