SKL välkomnar Wikströms åtgärder

ASYLSÖKANDE. Processen kring hälsoundersökningar för asylsökande ska förenklas. Regeringen ger två myndigheter i uppdrag att se över hur det ska gå till. Sveriges kommuner och landsting välkomnar beskedet.

Johanna Alskog

Redan första steget för en hälsoundersökning kan vara besvärligt för landstingen, det vill säga att nå den asylsökande. Det beror på att Migrationsverket inte har rätt att lämna ut deras mobilnummer. Det är en av de frågor som Sveriges kommuner och landsting, SKL, har begärt att regeringen ska se över i syfte att underlätta mottagningen av asylsökande landet över.

Vid torsdagens sammanträde beslutade regeringen om fyra uppdrag inom vården av asylsökande. En av de är just att förenkla och effektivisera genomförandet av hälsoundersökningarna. En viktig del i det är just en sådan detalj som att få tillgång till mobilnumren, enligt Olle Olsson, handläggare på SKL:s avdelning för vård och omsorg.

– Vi diskuterar frågan med Migrationsverket, men det är reglerat vilka uppgifter man får lämna ut och där står inte telefonnummer med. Det krävs förmodligen en förordningsförändring, säger Olle Olsson till Altinget.

Olika problem i olika landsting

Landstingens problem kring exempelvis hälsoundersökningarna av asylsökande kan skilja sig åt mellan olika landsting, enligt Olle Olsson. Skåne har en tuff situation på grund av att de flesta asylsökande kommer in i landet den vägen, en utmaning i glesbygden är att många av förläggningarna ligger avsides.

Det är Socialstyrelsen som tillsammans med Folkhälsomyndigheten får uppdraget att se över hur processen kring hälsoundersökningar till asylsökande kan förenklas och effektiviseras.

Vaccinationsbehov ska undersökas

Övriga tre uppdrag som regeringen beslutade om är:

  • Folkhälsomyndigheten ska se över behovet av vaccinationer hos asylsökande och vid behov ta fram förslag på hur hälso- och sjukvårdens arbete med att erbjuda vaccinationer kan underlättas.
  • Socialstyrelsen ska kartlägga stödet kring andra språk än svenska inom hälso- och sjukvården samt tandvården. I uppdraget ingår även att kartlägga tillgången på tolkar och flerspråkig personal.
  • Socialstyrelsen får i uppdrag att leda arbetet med en fördjupad analys av hälso- och sjukvårdens och tandvårdens utmaningar och möjligheter för att ge vård till asylsökande och nyanlända samt föreslå eventuella förändringar, på kort och lång sikt.

– Det här är ju rätt saker. Flera saker har kopplingar till vår lista, säger Olle Olsson. 

Dokumentation

Läs tidigare artikel om SKL:s åtgärdslista

SKL vill få bättre stöd från regeringen

Av de sex omedelbara åtgärder som Sveriges kommuner och landsting krävt på sjukvårdens område för att bättre klara flyktingsituationen har regeringen än så länge tagit tag i två. På SKL är man missnöjd med den uteblivna responsen från regeringen.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024